Оформлення відпустки по вагітності та пологам за сумісництвом

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Працівниця працює за сумісництвом. Як їй оформити надання відпустки по вагітності та пологах?

Отримайте від працівниці заяву про надання їй відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами. На підставі заяви видайте наказ. В табелі обліку робочого часу вкажіть код «ВП».


Жінка, яка працює за сумісництвом має право на допомогу по вагітності і пологам за основним місцем роботи або за сумісництвом, на вибір.


Допомогу по вагітності та пологах застрахованим особам (зокрема й тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надають за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому КМУ згідно абз. 2 ч. 1 ст. 22 Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV«Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».


Отримайте від працівниці довідку або копію протоколу (рішення) про призначення допомоги по вагітності та пологах на основному місці роботи.


На підставі отриманого документа уповноважений із соціального страхування на роботі за сумісництвом ухвалює рішення не призначати допомогу по вагітності та пологах за сумісництвом.


Право на відпустку по вагітності і пологам вона не втрачає за сумісництвом, хоч відпустка і не буде оплачуваною.


Для того, щоб надати відпустку у зв’язку з вагітністю і пологами за сумісництвом потрібно мати електронний лікарняний або копію паперового лікарняного, засвідченого керівником підприємства і печаткою за основним місцем роботи.


Візьміть у працівниці заяву про надання їй відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами. На підставі заяви видайте наказ. В табелі обліку використання робочого часу ставте код «ВП» (цифровий 16).


Відео на тему:


Старт декрету – за рішенням працівниці: як діяти роботодавцю


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland