Звільненому працівнику повернуто незаконно утримані кошти

Роботодавець не мав право проводити утримання коштів за матеріальну шкоду заподіяну працівником із компенсації за невикористані дні відпусток при звільненні

Працівник при звільненні не отримав від роботодавця компенсації за невикористані дні відпусток при звільненні і тому звернувся до Держпраці.


Фахівцями Держпраці було проведено перевірку на підприємстві щодо дотримання законодавства про працю під час якої було встановлено, що у зв’язку із заподіянням підприємству паном Віктором матеріальної шкоди під час виконання ним своїх трудових обов’язків, керівником  був виданий наказ про притягнення до матеріальної відповідальності та відповідно — утримано кошти.


Порядок покриття шкоди, заподіяної працівником визначений вимогами ст. 136 КЗпП:

Покриття шкоди працівниками в розмірі, що не перевищує середнього місячного заробітку, провадиться за розпорядженням роботодавця, керівниками підприємств, установ, організацій та їх заступниками — за розпорядженням вищестоящого в порядку підлеглості органу шляхом відрахування із заробітної плати працівника

Розпорядження роботодавця, або вищестоящого в порядку підлеглості органу має бути зроблено не пізніше двох тижнів з дня виявлення заподіяної працівником шкоди та звернено до виконання не раніше семи днів з дня повідомлення про це працівникові. 


Якщо працівник не згоден з відрахуванням або його розміром, трудовий спір за його заявою розглядається в порядку, передбаченому законодавством.

У решті випадків покриття шкоди провадиться шляхом подання роботодавцем позову до місцевого загального суду

Інспекторами праці за результатами проведеної перевірки керівнику підприємства винесено припис про усунення виявлених порушень який виконано у встановлений термін.


Так, фахівцями Держпраці було усунуто та відновлено право пана Віктора на виплату компенсації за невикористані дні відпусток при звільненні.


Джерело: Держпраці