Мобілізація заброньованих працівників не можлива, але є нюанси

Раніше ми інформували, що суд підтримав правомірність мобілізації заброньованого працівника (рішення Закарпатського окружного адмінсуду від 16.05.2024 у справі № 260/1111/24), але вважаємо за необхідне висловити свою думку з цього приводу. Крім того, надаємо поради, як не потрапити до такої ситуації

Ознайомитись з текстом раніше опублікованої новини можна за посиланням «Суд підтримав правомірність мобілізації заброньованого працівника».


Отже, які події передували прийняттю вищезазначеного рішення?


Військовозобов’язана особа була впевнена, що має право на відстрочку, адже була заброньована за місцем роботи. 11.02.2024 цій особі було вручено повістку. Цього ж дня особа пройшла ВЛК і їй було вручено мобілізаційне розпорядження (так звана «бойова повістка»). 13.02.2024 особу було прийнято на військову службу.


Після цього особа звернулася до суду з позовом:


1) визнати протиправним та скасувати мобілізаційне розпорядження;

2) визнати протиправним та скасувати наказ керівника в/ч про зарахування до списків особового складу в/ч.


Як так сталося, що заброньовану особу мобілізували?


Як зазначено в Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 №76:

Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки (п. 12 Порядку №76).

Як видно з рішення суду:


  1. відповідач зазначив, що жодних документів, які б підтвердили наявність підстав для надання відстрочки від призову на військову службу відповідно до абз. 2 частини 1 ст. 23 Закону України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не надходило. Внаслідок цього, він не володів такою інформацією на час прийняття спірного наказу;
  2. позивач (військовозобов'язаний) не заперечив цього факту.


Отже, мова йде про те, що ТЦК, яке направляло військовозобов’язаного на ВЛК, а згодом вручало мобілізаційне розпорядження, просто не володіло інформацією про наявність бронювання. З якої причини мовчав військовозобов’язаний про своє право на відстрочку і чого у нього не було з собою Витягу з наказу Мінекономіки не відомо. Як не відомо й про те, чи взагалі роботодавець видав працівнику Витяг про бронювання.


Але звернемо увагу на інше.


Як вірно зазначено в рішенні суду:

... з метою оформлення військовозобов`язаним відстрочок Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов`язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Генеральному штабу Збройних Сил … . Генеральний штаб Збройних Сил (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки … .

Слід звернути увагу, що обов’язок Мінекономіки довести рішення про бронювання до Генштабу, а обов’язок Генштабу у триденний строк повідомити ТЦК був передбачений в редакції постанови КМУ №76, що діяла на момент спірних правовідносин. Станом на сьогодні, замість Генштабу всі ті самі обов’язки повинно виконати Міноборони в разі отримання рішення Мінекономіки.


Варто зауважити, що в разі бронювання засобами порталу Дію доведення інформації до ТЦК з боку Міноборони чи інших органів не передбачено.


Але повернімося до нашої ситуації. Мінекономіки повинно було надіслати рішення про бронювання до Генштабу, а Генштаб зобов'язаний був повідомити ТЦК. Ну й, звісно, ця інформація повинна була потрапити до Державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.


Крім цього, підприємство повинно було не лише видати працівнику Витяг про бронювання, але й у 5-денний строк надіслати до ТЦК Повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з Додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.


На підставі такого Повідомлення ТЦК зараховує військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.


І це ще не все. Відповідно до Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Додаток 2 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 №1487) військовозобов’язаний повинен був особисто в 7-денний строк повідомити ТЦК, де він перебуває на обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України від 16.03.2017 № 1951-VIII «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів», а також надати документи, що підтверджують право на відстрочку.


Ми розуміємо, що цього ніхто з військовозобов’язаних не робить, але норма є. Отже, є обов’язок повідомити про своє право на відстрочку, не дивлячись на те, що про це повідомляє і роботодавець, і Міноборони (раніше – Генштаб).

Тому, як бачимо, низка подій, а точніше невиконання ряду обов’язків з боку роботодавця і самого військовозобов’язаного призвели до мобілізації працівника

Чому Генштаб належним чином не виконав свої обов’язки і чому даних про право на бронювання не було у Державному реєстрі, та чому ТЦК не володів інформацією і, насамперед, чому суд детально не з’ясував ці моменти, зараз сказати важко.


Але для запобігання подібним ризикам радимо наступне:


  1. Роботодавцю вчасно і з дотриманням вимог постанови КМУ №76 видавати заброньованим працівникам Витяги з рішення Мінекономіки про бронювання.
  2. Військовозобов’язаним не забувати про обов’язок повідомляти особисто ТЦК за місцем перебування на військовому обліку про зміну облікових даних, зокрема, про право на відстрочку.
  3. За можливості, перевірити через електронний кабінет військовозобов’язаного, чи внесено до реєстру дані про бронювання (право на відстрочку).


І наостанок кілька слів про бронювання через портал Дія


Наразі постанова КМУ від 05.06.2024 №650 «Деякі питання бронювання військовозобов'язаних під час воєнного стану», якою передбачено Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Порядок №650), не встановлює обов’язку роботодавця видавати працівникам Витяги про бронювання та надсилати до ТЦК повідомлення про бронювання для постановки працівників на спеціальний військовий облік.


Як визначено в п. 19 Порядку №650 у разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до п. 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки.

З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка

Разом з тим, ТЦК за місцем військового обліку працівників у багатьох випадках вимагає подання Повідомлення про бронювання.


На жаль, офіційних роз’яснень наразі немає. І хоч законодавство не передбачає надання такого повідомлення і постановка на спецоблік повинна відбуватися автоматично, радимо не заспокоюватися на етапі отримання підтвердження про бронювання, а прослідкувати, щоб з’явилася інформація про постановку працівників на спеціальний військовий облік.


Джерело kadroland