Коли цивільно-правові відносини стають трудовими

Якщо у ЦПД вказано робоче місце, засоби роботи, правила внутрішнього трудового розпорядку та посадові обов'язки, а також виплачується заробітна плата, а не винагорода, то це свідчить про наявність трудових відносин, а не цивільно-правових

Цивільно-правові відносини між фізособою та суб’єктом господарювання регламентовані Цивільним кодексом України.


Цивільно – правовий договір суб’єкт господарювання вправі укладати лише для виконання конкретної роботи, що спрямована на одержання результату праці. Сторони укладають письмовий договір. Предметом договору є кінцевий результат, або послуга.


У разі досягнення мети договір вважається виконаним. Дія договору припиняється.

Тобто, цивільно-правовий договір застосовується для реалізації визначених (найчастіше) разових робіт

Якщо ж робота, яку виконує інша сторона договору, тобто, працівник, має системний характер (робота виконується постійно, працівник постійно перебуває на своєму робочому місці, повний робочий день, отримує відповідну оплату праці), то роботодавець у цьому випадку має оформити трудовий договір, інакше він буде злісно порушувати чинне законодавство про працю, зокрема ст. 21 – «Трудовий договір» та ст. 24 – «Укладення трудового договору» КЗпП.


Суть правопорушення буде полягати у тому, що роботодавець здійснює фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ.


За це порушення трудового законодавства на роботодавця накладається фінансова відповідальність за ст. 265 КЗпП. Наразі штраф складає 80 000,00 грн за кожного неоформленого працівника.


Джерело: Держпраці