Норма тривалості робочого часу у 2025 році за п'ятиденного та шестиденного робочого тижня

Прогнози справа невдячна, а під час війни та не визначеності з тривалістю воєнного стану й поготів. Мало хто наважується заглядати навіть на квартал вперед. Ми ж пропонуємо вашій увазі поринути у розрахунки 2025 року


Як ви знаєте, законодавством не встановлено єдиної норми тривалості робочого часу. Вона залежить від графіка роботи підприємства та обраховується ним самостійно враховуючи вимоги Кодексу законів про працю України, а під час воєнного стану ще й Закону України від 15.03.2022 № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2136). На цьому наголошували й фахівці Держпраці.


Існує чимало класичних графіків роботи. Саме за ними ми обрахували для вас норми тривалості робочого часу на 2025 рік. До вашої уваги норма тривалості робочого часу на 2025 рік за календарем п'ятиденного робочого тижня з вихідними у суботу та неділю (таблиця 1 та 2) та шестиденного робочого тижня з вихідним у неділю (таблиці 3 та 4).


Запитаєте: для чого так багато таблиць?


Відповімо. Розрахунки ми провели одночасно й для випадку коли воєнний стан буде завершено до початку 2025 року (таблиці 1 та 3) і для ситуації коли воєнний стан триватиме весь 2025 рік (таблиці 2 та 4). Під час розрахунків у таблицях 2 та 4 ми виходили із того, що воєнний стан діє увесь 2025 рік, а отже, належить брати до уваги положення Закону № 2136. Це, зокрема, означає, що під час обчислення норми не враховано жодного святкового дня, а також зменшення на 1 годину у передсвяткові дні.


Втім, наразі актуальними й такими, що базуються на нормах чинного законодавства є показники із таблиць 1 та 3. А отже у разі проведення будь-яких прогнозних розрахунків (наприклад, під час обчислення денної або годинної тарифної ставки на 2025 рік, необхідності визначитися із попередніми графіками роботи у 2025 році, зокрема, встановити працівникам із підсумованим обліком робочого часу таких графіків роботи, щоб не було надурочних годин або звести їхню кількість до мінімуму) ми все ж радимо виходити із показників зазначених саме у таблицях 1 та 3. У разі ж поширення воєнного стану на 2025 рік слід буде зважати на норми робочого часу із таблиць 2 та 4. Насправді коригування доведеться робити по окремих місяцях лише після ухвалення відповідних рішень щодо продовження воєнного стану.

Примітка до таблиці 1: У рядках 7.1 та 7.2 напередодні святкових та неробочих днів (ст. 73 КЗпП) зменшено тривалість роботи на 1 годину (ст. 53 КЗпП). У рядках 7.3–7.13 йдеться про скорочений робочий час за ст. 51 КЗпП, тож напередодні святкових та неробочих днів зменшення тривалості роботи на 1 годину не відбувається.

Примітка до таблиці 3: У рядках 7.1 та 7.2 напередодні святкових та неробочих днів (ст. 73 КЗпП) зменшено тривалість роботи на 1 годину (ст. 53 КЗпП). У рядках 7.3 та 7.4 йдеться про скорочений робочий час за ст. 51 КЗпП, тож напередодні святкових та неробочих днів зменшення тривалості роботи на 1 годину не відбувається.

Василь Циганенко, редактор kadroland