Роботодавців можуть зобов'язати сплачувати страхові внески за період незаконного звільнення працівника

Автори законопроєкту  №11488-1 пропонують включити період незаконного звільнення до страхового стажу і зобов’язати роботодавців сплатити страхові внески за цей період

4 вересня у ВРУ зареєстровано законопроєкт  №11488-1 щодо встановлення безперервності страхового стажу особи, поновленої на роботі після незаконного звільнення.


Законопроєкт №11488, поданий 19 серпня 2024 року, передбачає включення періоду незаконного звільнення до страхового стажу працівника, якщо його було поновлено на підставі судового рішення. Про цей законопроєкт ми розповідали тут.


Проте, зазначений проєкт не враховує важливий аспект: обов'язок роботодавця сплатити страхові внески за цей період. Це може призвести до ситуації, коли працівник, хоча і поновлений на роботі, все одно не отримає належної пенсії через нестачу сплачених внесків.


Таким чином, виникає необхідність у розробці та прийнятті альтернативного законопроєкту, який би заповнив цю прогалину в законодавстві.

Отже, законопроєкт  №11488-1 цю проблему вирішує. Він передбачає, що роботодавець, після поновлення працівника за рішенням суду, яке набрало законної сили, зобов’язаний сплатити страхові внески за весь період незаконного звільнення. Це забезпечить працівнику повне відновлення його страхового стажу та права на соціальне забезпечення

Також альтернативним законопроєктом №11488-1 пропонується внесення змін до форми подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого помісячно єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за попередні періоди, протягом яких особа була звільнена за місцем роботи, а потім поновлена на підставі рішення суду, яке набрало законної сили, і яким визнано таке звільнення незаконним.


Отже, пропонується внести зміни до ст. 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», які передбачають включення періоду незаконного звільнення до страхового стажу, зобов’язання роботодавця сплатити страхові внески за цей період відповідно до чинного законодавства.


Джерело: Судово-юридична газета