Матері можуть скористатися соцвідпусткою без довідки від батька

Для отримання соцвідпустки на дітей батькам не потрібно надавати роботодавцю документи про те, що інший батько не скористався цією відпусткою

Чи має право роботодавець надати додаткову соціальну відпустку жінці, що виховує двох і більше дітей віком до 15 років, якщо вона з об’єктивних причин не може надати документів, що батько не скористався правом на таку відпустку, або у випадку коли батько скористався правом на таку відпустку?

Відповідно до ст. 182-1 КЗпП та ст. 19 Закону про відпустки додаткова оплачувана відпустка надається щорічно одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків.


Водночас підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників (ст. 9-1 КЗпП).


В колективному договорі або в трудовому договорі сторони мають право встановити порядок, критерії та умови надання пільг і здійснення компенсаційних виплат працівникам із сімейними обов’язками, в тому числі понад норми передбачені законодавством про працю, зокрема про надання права працівникам, що виховують двох і більше дітей віком до 15 років (батьку і матері) відпусток визначеної у ст. 19 Закону про відпустки або більшої тривалості незалежно від того чи скористався один із них правом на таку відпустку.

У Держпраці зазначають, що у такому разі для надання права на таку відпустку не має необхідності жодному із батьків надавати роботодавцю документів, які б засвідчували, що мати (батько) не використали дану відпустку

Джерело: Держпраці