Чи може демобілізований працівник одразу піти у відпустку, як учасник бойових дій

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Демобілізований працівник повернувся на підприємство. Працює у нас з 2018 р. Мобілізували його в лютому 2022 р. Чи може він одразу після повернення взяти відпустку на 14 к.дн., як учасник бойових дій та щорічні відпустки за 2022, 2023, 2024 роки?

Так, працівник може узяти 14 к. дн. відпустки, як учасник бойових дій. Права на щорічну основну відпустку за період з 19.07.2022 р. по день демобілізації у працівника немає. Водночас працівник може скористатися щорічною відпусткою за період до цієї дати та за поточний рік.


Додаткова відпустка учаснику бойових дій


Ця відпустка надається згідно зі  ст. 772 Кодексу законів про працю Українист. 162 Закону України від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі – Закон про відпустки). Щоб скористатися нею працівник має надати посвідчення УБД. Надають таку відпустку за календарний рік незалежно від відпрацьованого у цьому році часу. Тобто, право працівника на цю відпустку не залежить від відпрацьованого часу в такому календарному році.


Отже, працівник може одразу після звільнення зі служби скористатися цією відпусткою за 2024 рік, але для цього потрібно надати заяву та належні документи. Докладно про надання таких відпусток ми розповідали у статті «Додаткова відпустка учасникам бойових дій: правила надання».


Щорічна відпустка


Періоди, які зараховують у відпускний стаж, перелічені у ст. 9 Закону про відпустки та ст. 82 КЗпП. Зокрема до стажу, який дає право на щорічну основну відпустку, зараховують час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігали місце роботи (посаду) та зарплату повністю або частково.


Але починаючи з 19 липня 2022 року до відпускного стажу не зараховують період перебування працівників на військовій службі, коли за ними зберігають гарантії за ч. 3 ст. 119 КЗпП.


Тому період військової служби по 18 липня 2022 року (включно) зараховують до відпускного стажу, а з 19 липня 2022 року і до моменту звільнення з військової служби – ні. При чому 5-денний період, який дається звільненому з військової служби працівнику на взяття на військовий облік, буде зарахований до відпускного стажу, оскільки в цей період за працівником відповідно до ч. 1 ст. 119 КЗпП зберігають середній заробіток.


Отже, працівник може попросити надати йому невикористані дні щорічної відпустки за 2021-2022 рік. Упевнені, керівництво не відмовить.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland

 

Статті на тему:


Додаткова відпустка учасникам бойових дій: правила надання

Повернення працівника на роботу після військової служби: кадрове оформлення та гарантії


Шаблони та зразки документів:


Заява про надання відпустки учаснику бойових дій

Наказ про надання відпустки учаснику бойових дій