Чи може ТЦК позбавити підприємство статусу критично важливого

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Які підстави та яка процедура позбавлення підприємства статусу критично важливого для економіки? Чи може ТЦК ініціювати таку процедуру у разі виявлення порушень правил ведення військового обліку на підприємстві?

Підтвердження статусу підприємства, установи, організації, постійних представництв нерезидентів (іноземних компаній, організацій), які провадять в Україні діяльність, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, здійснюється ними не рідше одного разу на рік. На це вказано у п. 8 Критеріїв та порядку, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період, затверджених постановою КМУ від 27.01.2023 № 76 (далі – Критерії та порядок).


Рішення про підтвердження статусу підприємства, установи, організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, або про позбавлення такого статусу приймається у порядку, визначеному п. 6 Критеріїв та порядку.


Копію рішення про підтвердження статусу підприємства, установи, організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, або про позбавлення такого статусу відповідний орган (їх згадано у п. 5 Критеріїв та порядку), в одноденний строк з дня його прийняття надсилає Мінекономіки та Міноборони (СБУ, СЗР, розвідувальному органу Міноборони).


Отже, ТЦК та СП не надає і не позбавляє статусу критичності.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


P.S. У світлі новини про те що Кабмін найближчим часом планує перевірити обґрунтованість визнання підприємств критично важливими, підприємствам варто бути готовими за потреби надати додаткову інформацію щодо підтвердження такого статусу.


Статті на тему:


Як отримати статус критично важливого підприємства для бронювання: три критерії для визначення

Бронювання працівників: крок за кроком до отримання відстрочки

Лист-обґрунтування про бронювання працівників: як скласти критично важливому підприємству + зразок

Кількість працівників для бронювання від мобілізації: як забронювати більше ніж 50%


Шаблони та зразки документів:


Лист-обґрунтування для бронювання працівника

Список військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час

Довідка про кількість військовозобов’язаних, які працюють