Кількість працівників для бронювання від мобілізації: як забронювати більше ніж 50%

Порядок та організація бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання військовозобовʼязаних визначаються ч. 2 ст.25 Закону № 3543 та нормативно-правовими актами Уряду, прийнятими на його виконання. А саме, Порядок №76 та Порядок №45


Обмеження у 50% за Порядком №76


Відповідно до норм Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01. 2023 №76 (далі Порядок №76) кількість працівників, яких можна подати на бронювання, обмежена в 50% від кількості військовозобов’язаних, які працюють на підприємстві. Зокрема, таке обмеження зустрічається для деяких органів державної влади (абз. 8 п. 4, п. 5, п. 6 Порядку 76), ОМС (абз. 4 п. 7 Порядку №76), підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період (абз. 17 п. 9 Порядку №76). 


Порядок №76 не містить норм, які б передбачали можливість в обґрунтуванні, яке подається разом зі списками, збільшити кількість заброньованих.


Обсяги бронювання понад 50% за рішенням МОУ або за переліком посад


Збільшити кількість працівників, яких можна подати на бронювання можливо:


  1. Відповідно до п. 5 Порядку №76військовозобовʼязані, які працюють або проходять службу в Національній поліції, ДСНС, підлягають бронюванню в обсягах не більш як 50 відсотків кількості військовозобовʼязаних працівників у такому органі станом на 18 травня 2024 р., у разі збільшення чисельності військовозобовʼязаних працівників у відповідному органі — станом на дату подання списків, зокрема для органів, утворених після 18 травня 2024 року. Кількість військовозобовʼязаних, які підлягають бронюванню, може становити понад 50 відсотків за окремим рішенням Міністра оборони, прийнятим на підставі обґрунтованого звернення Міністра внутрішніх справ.
  2. Відповідно до п.3 Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями відповідно до переліків посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого постановою КМУ від 04.02.2015 р. №45 (далі – Порядок №45), обсяги бронювання військовозобовʼязаних, які працюють або проходять службу в органах державної влади, інших державних органах, Національній поліції, Національному антикорупційному бюро, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, БЕБ, ДСНС, Державній кримінально-виконавчій службі, Службі судової охорони, в судах, установах системи правосуддя та органах досудового розслідування, державних спеціалізованих установах, які провадять судово-експертну діяльність, органах державної виконавчої служби, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, установах і організаціях визначаються відповідно до обсягів бронювання військовозобовʼязаних за відповідними органами, підприємствами, установами і організаціями, визначеними Порядком Nº 76, а також рішень Міністра оборони про збільшення обсягів бронювання військовозобовʼязаних.


Міжвідомча робоча група


Відповідно до Положення Про утворення Міжвідомчої робочої групи з питань організації призову військовозобов’язаних громадян на військову службу під час мобілізації, затвердженого постановою КМУ від 18.06.2024 №707 міжвідомча робоча група з питань організації призову військовозобовʼязаних громадян на військову службу під час мобілізації є тимчасовим консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України. Міжвідомча робоча група відповідно до покладених на неї завдань, зокрема, розглядає внесені Міноборони пропозиції щодо збільшення обсягів бронювання військовозобовʼязаних на період мобілізації та на воєнний час.


Подання обґрунтованого звернення


Для того, щоб збільшити кількість працівників, яких можна забронювати, відповідно до Порядку №45, підприємству потрібно подати обґрунтоване звернення.

          

Наприклад: рішення Київської міськради щодо звернення Київської міської ради до Кабінету Міністрів України та Міністерства оборони України щодо збільшення обсягів бронювання військовозобовʼязаних працівників Комунальної аварійно-рятувальної служби «Київська служба порятунку» з-поміж військовозобовʼязаних, згідно з додатком до цього рішення.


Додаток до Рішення Київської міськради: згідно з п. 3 Порядку Nº45 кількість військовозобовʼязаних, які обіймають посади на підприємствах, установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення, підлягають бронюванню в обсягах не більш як 50% кількості військовозобовʼязаних працівників. Обсяг бронювання військовозобовʼязаних може бути збільшеним на підставі рішення Міністра оборони України.

         

 Також в додатку зазначається:


  1. КАРС «Київська служба порятунку» визначена критично важливою для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення територіальної громади міста Києва в особливий період.
  2. КАРС «Київська служба порятунку» встановлено мобілізаційне завдання на особливий період з виконання робіт, надання послуг із забезпечення життєдіяльності населення.
  3. Штатна чисельність КАРС «Київська служба порятунку» становить 140 осіб. До виконання вищезазначених заходів загалом залучається більш ніж 85 відсотків працівників з-поміж військовозобовʼязаних (рятувальники, водолази, рятувальники (сапери), водії спеціального транспорту, лікарі, хіміки тощо). Станом на сьогодні вже мобілізовані 8 відсотків військовозобовʼязаних працівників, що призвело до додаткового навантаження на відділи через неможливість швидко найняти кваліфікований персонал та провести відповідне навчання.


Потенційна мобілізація 50% військовозобовʼязаних працівників негативно вплине на виконання КАРС «Київська служба порятунку» своїх головних завдань, як реагування на надзвичайні ситуації в умовах воєнного стану, у повному обсязі, що своєю чергою збільшить і без того високу соціальну напруженість серед населення. Як наслідок, знизиться рівень захисту населення в умовах війни територіальної громади міста Києва.


Висновки


  1. Підприємства можуть бронювати працівників за Порядком №76 та за Порядком №45.
  2. При цьому, Порядок №76 не прив’язаний до переліку посад та професій, Порядок №45 прив’язаний до такого переліку.
  3. Також за Порядок №76 є обмеження 50% щодо кількості працівників, яких можна подати на бронювання.
  4. Порядок №45 теж має обмеження 50%, але дає можливість збільшити обсяги бронювання за Рішенням МОУ. Для цього потрібно направити обґрунтоване звернення до КМУ та МОУ.
  5. Додаток до Рішення КМР від 04.07.2024 №1646/9612 можна використати як приклад для написання власного обґрунтованого звернення.


Джерело: kadroland