Бронювання працівників: крок за кроком до отримання відстрочки

Підготували для вас зручну покрокову інструкцію з бронювання працівників підприємствами, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Зокрема, показали як забронювати працівника через Портал Дія та навели зразки документів для бронювання

 

Загальні положення

 

Бронювання працівників проводимо відповідно до ст. 25 Закону України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (далі — Закон №3543) та Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 №76 (далі — Порядок №76).

 

Заброньовані за підприємством працівники не підлягають призову на військову службу, на період бронювання таким працівникам надають відстрочку (ст. 23 Закону №3543).

 

Покроковий алгоритм класичного бронювання працівників

 

Крок 1. Перевірте відповідність підприємства трьом або більше критеріям визнання критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

 

Окремим підприємствам достатньо відповідати лише двом критеріям. Так, двом або більше критеріям можуть відповідати:

 

  1. підприємства, установи та організації паливно-енергетичного комплексу;
  2. управителі багатоквартирних будинків - юридичні особи (суб’єкти господарювання);
  3. казенні підприємства пробірного контролю та підприємства, установи, організації, які забезпечують надання послуг і виконання робіт з експлуатації та комплексного обслуговування майна органів державної влади;
  4. підприємства, установи та організації, які провадять діяльність у сфері охорони здоров’я, ветеринарної медицини, освіти та науки, фізичної культури і спорту, соціального захисту (з включенням до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг) та належать до державної чи комунальної форми власності з включенням до Реєстру неприбуткових установ та організацій або утримуються за рахунок коштів державного чи місцевого бюджету, або надають населенню безоплатні послуги, необхідні для забезпечення життєдіяльності населення, на постійній основі;
  5. лінійні аудіовізуальні медіа, які здійснюють ефірне наземне багатоканальне (цифрове) телевізійне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, програмне наповнення якого складається переважно з інформаційних та/або інформаційно-аналітичних передач, або які залучені до системи оповіщення, та їх афілійовані особи;
  6. державні та комунальні заклади культури;
  7. підприємства, установи та організації, які здійснюють міжнародні перевезення пасажирів та/або вантажів, підприємства, установи та організації, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування та/або вантажів, перевізники міського електричного транспорту.

 

Критерії вказані у п. 2 Критеріїв та порядку, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період, затвердженими постановою КМУ від 27.01.2023 №76:

 

  1. Загальна сума сплачених податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, та сума сплаченого ЄСВ протягом звітного податкового року перевищує еквівалент 1,5 млн. євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом НУБ за той самий період — підтверджується довідкою ДПС.
  2. Сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент 32 млн. євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом НБУ за той самий період — підтверджується довідкою відповідного обслуговуючого банку.
  3. Підприємство, установа, організація має стратегічне значення для економіки і безпеки держави відповідно до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2015 №83.
  4. Підприємство, установа, організація має важливе значення для галузі національної економіки чи забезпечення потреб територіальної громади.
  5. Відсутня заборгованість із сплати ЄСВ — підтверджує довідка про відсутність заборгованості або витяг з інформаційної системи органів ДПС щодо статусу розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами, засвідченим керівником підприємства, установи, організації.
  6. Розмір середньої зарплати застрахованих осіб — працівників за останній календарний квартал не менший за розмір середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р. (відповідно до даних Держстату) — підтверджує довідка, надана підприємством, установою, організацією.
  7. підприємство, установа, організація є резидентом Дія Сіті.

 

Крок 2. Подайте звернення про визнання підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

 

Звернення подаємо до одного із органів:

 

  1. до центрального органу виконавчої влади, іншого державного органу, органу державного управління, юрисдикція якого поширюється на всю територію України (за сферою управління чи галуззю національної економіки);
  2. до обласної, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій на території юрисдикції яких воно розташовано;
  3. до обласної, Київської та Севастопольської міських військових/військово- цивільних адміністрацій (у разі їх утворення), на території юрисдикції яких воно розташовано.

 

Важливо! До звернення додають копії підтвердних документів, а також інформацію про подання підприємством податкової звітності за останній календарний квартал, що підтверджується одним із таких документів:

 

  1. копією податкової декларації з відмітками (штампами) контролюючого органу, який отримав податкову декларацію, із зазначенням дати її отримання;
  2. квитанцією про прийняття податкової декларації у разі її подання засобами електронного зв'язку;
  3. квитанцією контролюючого органу, на який покладено функції щодо результатів перевірки та прийняття пакета звітних документів платників податків;
  4. поштовим повідомленням з відміткою про вручення контролюючому органу у разі надсилання податкової декларації поштою.

 

Крок 3. Отримайте рішення органу, до якого направили звернення.

 

Рішення:

 

  1. про відповідність підприємства критеріям, і визначення його критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

 

Повинно містити: повинне містити інформацію про ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ; податковий номер платника податків; повне та скорочене найменування підприємства; критерії, яким відповідає підприємство.

 

  1. про невідповідність підприємства критеріям.

 

Повинне містити інформацію про відмову у визначенні підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період з обґрунтуванням невідповідності критеріям.

Строк прийняття рішення - не більше ніж 10 робочих днів з дня отримання звернення

Крок 4. Подайте центральному органу виконавчої влади або відповідній обласній, Київській та Севастопольській міській держадміністрації (військовій адміністрації у разі її утворення), який прийняв рішення про визначення таких підприємств, установ та організацій критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період:

 

  1. Список військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (за формою згідно з додатком 1 до Порядку №76) в паперовій та/або електронній формі.

 

Зразок Списку військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час

Завантажуйте шаблон та зразок Список військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час

 

  1. Обґрунтування, яке має містити інформацію, яка вказана у п. 6 Порядку №76.

 

Зразок Листа-обгрунтування для бронювання працівника

 

Завантажуйте шаблон та зразок Лист-обгрунтування для бронювання працівника

 

  1. Довідку про кількість військовозобов'язаних за формою згідно з додатком 2 до Порядку №76.

 

Зразок Довідки про кількість військовозобов’язаних, які працюють

 

Завантажуйте шаблон та зразок Довідка про кількість військовозобов’язаних, які працюють

Важливо! У листі Мінекономіки від 02.05.2023 № 2704-20/19826-01 були вказані типові недоліки в оформленні списків військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час

Керівники підприємств відповідають за включення військовозобов'язаних працівників до списків, а також за відповідність облікових даних військовозобов'язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам. У разі потреби звіряння відповідності військово-облікових даних військовозобов'язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам здійснюється в установленому законодавством порядку (п. 3 Порядку №76).

 

З метою погодження списки, подані в паперовій та/або в електронній формі, крім поданих засобами Порталу Дія відповідно до пунктів 4-9 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) у строк не більш як 10 робочих днів з дня їх отримання. Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) подає погоджені списки до Мінекономіки (п. 10 Порядку №76).

 

Крок 5. Мінекономіки відповідно до п. 11 Порядку №76 має 5 робочих днів для прийняття рішення про бронювання військовозобов'язаних і надсилання його до:

 

1) органу, який подавав список, який у свою чергу має надіслати таке рішення підприємству;

2) Міноборони (СБУ, Службі зовнішньої розвідки), який доводить рішення до відома відповідних ТЦК та СП (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки).

 

Крок 6. Видайте військовозобов'язаному витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаного (за формою згідно з додатком 3 до Порядку №76).

 

Зразок Витягу з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного

Завантажуйте шаблон та зразок Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного

Витяг є документом, що підтверджує надання військовозобов'язаному відстрочки. Його видають військовозобов'язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4 до Порядку №76. У рішенні Мінекономіки зазначається строк дії відстрочки

Крок 7. Надішліть протягом 5 днів із дня видачі Витягу військовозобов'язаному до ТЦК та СП, де військовозобов'язаний перебуває на військовому обліку, повідомлення про бронювання військовозобов'язаного за формою згідно з додатком 5 до Порядку №76.

 

Зразок Повідомлення про бронювання військовозобов’язаного

Завантажуйте шаблон та зразок Повідомлення про бронювання військовозобов’язаного

 

Зразок Супровідного листа про направлення повідомлення про бронювання військовозобов’язаного

Завантажуйте шаблон та зразок Супровідний лист про направлення повідомлення про бронювання військовозобов’язаного

Це повідомлення є підставою для зарахування його на спеціальний військовий облік

У строк не більше ніж п'ять робочих днів із дня отримання рішення ТЦК та СП має зарахувати військовозобов'язаного на спеціальний військовий облік.

Важливо! Підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов'язаного на спеціальний військовий облік в ТЦК СП з метою відстрочки від призову на військову службу, може бути «зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаного неправильної інформації про його прізвище, ім'я та по батькові (за наявності), рік народження, військово- облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезназходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності)» (п. 10 Порядку №76)

Підприємство повинно оформити відстрочку заброньованому працівнику в ТЦК та СП за місцем свого розташування.

 

У додатку 5 до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 № 560 (далі - Порядок №560) вказано, що для надання відстрочки заброньованим працівникам потрібно подавати такі документи:

 

  1. клопотання керівника підприємства, установи та організації щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язаних, які заброньовані в порядку, визначеному КМУ;

 

Зразок Клопотання щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу

Завантажуйте шаблон та зразок Клопотання щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу

 

  1. витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаних.
Форма витягу у Порядку №560 не вказана, тому очевидно можна подавати за формою згідно з додатком 3 до Порядку №76.

Крок 9. Щоквартально складайте Звіт про чисельність військовозобов'язаних, які заброньовані станом на 1 число місяця, що настає за звітним кварталом.

 

Звіт подається до 10 числа місяця, що настає за звітним кварталом (за формою додатку 6 до Порядку № 76) центральному органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у відповідній сфері, відповідній обласній, Київській та Севастопольській міській держадміністрації або відповідній обласній, Київській та Севастопольській міській військовій/військово-цивільній адміністрації (у разі її утворення), Секретаріату Кабінету Міністрів України - підприємствами, установами і організаціями, які визначені критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

 

Зразок Звіту про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані

 

 

Завантажуйте шаблон та зразок Звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані

 

Алгоритм бронювання через Портал Дія

 

Підготували для вас відеоіструкцію, як забронювати працівників через Портал Дія. Переглянувши відео, ви дізнаєтесь:

 

  1. як авторизуватись та розпочати бронювання працівників через портал Дія;
  2. як подати заяву на бронювання працівників: покрокова інструкція;
  3. як перевірити статус працівника після опрацювання заяви.

 

 

Відомо, що забронювати фахівців через Дію вдається не всім. У Міністерстві цифрової трансформації відповіли на найпоширеніші запитання від роботодавців, які не можуть забронювати фахівців:

 

  1. Чому в Дії відображаються некоректна кількість фахівців? Це питання до Пенсійного фонду — ця інформація береться саме звідти. Також варто перевірити реєстр «Оберіг».
  2. Чому не відображаються дані нещодавно найнятих фахівців? Дані про нових співробітників на порталі Пенсійного фонду оновлюються не відразу. Для цього потрібно дві доби. Аби таких ситуацій не було, ПФУ треба повідомляти про зміни в штаті відразу після найму чи звільнення фахівця.
  3. Якщо працівник має бронювання в іншій компанії, що робити? Найімовірніше, тут помилку допустили працівники ТЦК, помилившись в ЄДРПОУ.
  4. Якщо працівник уже в процесі оформлення бронювання класичним шляхом, чи можна його забронювати через Дію? Так, якщо по офлайн-процедурі ще не було прийнято рішення. А незабаром автори е-Бронювання обіцяють зробити опцію для бронювання власників та бенефіціарів компаній.

 

Про це ми писали в повідомленні

 

Висновки

 

  1. Бронювання працівників здійснюється відповідно правил, встановлених Постановою № 76.
  2. Підприємству необхідно визначитися з підставою для бронювання, підготувати необхідні документи та подати їх до відповідного уповноваженого органу.
  3. За результатами розгляду та узгодження документів, Мінекономіки виносить рішення про бронювання військовозобов’язаних, а підприємство повинно зробити витяг з цього рішення та видати під підпис працівнику, якому надана відстрочка.
  4. Бронювання через Портал Дія вже працює і це значно прискорює процес бронювання.

 

Джерело kadroland

 

Статті та консультації на тему:

 

Як забронювати кінцевих бенефіціарних власників: роз'яснення Мінекономіки

Електронне бронювання працівників через Дію: сервіс запрацював з 17 липня

Топ-7 відповідей на запитання щодо бронювання в Дії

Чи потрібно повідомляти ТЦК про заброньованих через Дію

Суд скасував наказ керівника ТЦК про мобілізацію заброньованого

Як отримати статус критично важливого підприємства для бронювання: три критерії для визначення

Заброньованим не потрібно проходити ВЛК

Зміни про рух кадрів можна подати до ПФУ до 1 серпня 2024 року