Чи треба повторно бронювати працівників у зв’язку із продовженням воєнного стану

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Забронювали працівників на початку жовтня на рік. Але ж воєнний стан діє до 10 листопада, а далі вірогідно буде подовжений. Чи треба нам їх повторно бронювати на три місяці?

Не треба.


Законодавство не містить вимог щодо перебронювання у подібних випадках.


А ось щодо відстрочок, які були оформлені особисто працівником на підставі ст. 23 Закону України від 21.10.1993 №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (далі – Закон №3543), дійсно є певні вимоги. І схоже ваше запитання пов'язано саме із ними.


Так, працівнику, який має право на відстрочку на підставі ст. 23 Закону №3543 потрібно особисто оформляти відстрочку в ТЦК. Для цього після 9 листопада 2024 року військовозобов’язані, які мають право на відстрочку, повинні продовжити її, щоб документ діяв і після цієї дати. Як це не прикро, це не відбувається автоматично. Тож чоловіку потрібно особисто займатися цим процесом (п. 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 №560, далі – Порядок № 560). Для цього йому слід подати на ім’я голови комісії районного (міського) ТЦК та СП або його відділу заяву встановленої форми разом із документами, що підтверджують право на відстрочку.


Щоправда, це не стосується заброньованих та посадових (службових) осіб, зазначених у підпунктах 16-23 п. 1 додатка 5 до Порядку № 560. Саме органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному КМУ, а також посадовим (службовим) особам, зазначеним у пп. 16-23 п. 1 додатка 5 до Порядку № 560, у районному (міському) ТЦК та СП, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного ТЦК та СП вони подають документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.


Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Довідник на тему:


Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки