Перші роз'яснення від Мінекономіки щодо надання оплачуваних відпусток «без збереження зарплати»

У своєму листі Мінекономіки зазначає, що змінами передбачається право, а не обов’язок роботодавця надавати оплачувані відпустки «без збереження зарплати»

Мінекономіки у листі від 28.01.2024 № 4706-05/6893-09 надала перші роз'яснення щодо надання, під час дії воєнного стану, оплачуваних відпусток «без збереження зарплати».


Нагадаємо, роботодавець має право частину щорічної основної відпустки та інші оплачувані відпустки (наприклад, щорічні додаткові відпустки, соцвідпустки на дітей) замінити днями «без збереження зарплати».


У своєму листі Мінекономіки зазначає, що змінами передбачається право, а не обов’язок роботодавця застосовувати обмеження, викладені у ст. 12 Закону України від 15.03.2022 № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Тому працівникам, які мають право на такі оплачувані відпустки, за рішенням роботодавця ці відпустки можуть бути надані у період воєнного стану.


Мінекономіки у роз'ясненні вказує:

Роботодавець повинен обґрунтувати та документально підтвердити необхідність надання без збереження заробітної плати оплачуваних відпусток

Але зауважимо: ст. 12 Закону № 2136 не містить умови щодо обґрунтування рішення роботодавця щодо надання оплачуваних відпусток «без збереження зарплати».


Крім того, Мінекономіки відзначає, що надання оплачуваних відпусток «без збереження зарплати» можуть бути застосовані лише до відпусток, на які працівник набув права після 24 грудня 2023 року – дня набрання чинності відповідними змінами. Наприклад, соцвідпустка на дітей, право на яку виникло за 2024 рік, може бути надана «без збереження зарплати».


Джерело: Лист Мінекономіки від 28.01.2024 № 4706-05/6893-09