Чи можна надіслати працівникові трудову книжку Новою поштою

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Чи можемо ми надіслати трудову книжку звільненому працівнику Новою поштою за його заявою? Треба відправляти на адресу, до відділення, чи можна на поштомат?

Ви маєте право надіслати трудову книжку Новою поштою працівникові за його письмовою заявою, але лише з використанням адресного доставляння. Тобто на відділення або поштомат відправляти трудову книжку не можна.


Пересилання трудової книжки поштою з доставленням на зазначену адресу допускається тільки за письмовою згодою працівника. Саме так вказано у п. 4.2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58. Тобто Інструкція передбачає можливість відправити ТК поштовим оператором лише на адресу, а не на відділення або до поштомата.


Для того аби дотримати цієї норми працівник, який бажає, отримати трудову книжку поштою має у заяві (на звільнення або окремій) вказати відповідну адресу, на яку має бути надіслана його трудова книжка.


На підставі заяви, надішліть трудову в день звільнення (або якщо працівник подав заяву щодо отримання трудової книжки пізніше — одразу після одержання такої заяви) Новою поштою / Укрпоштою / іншим поштовим оператором. Зробіть відмітки про пересилання трудової книжки поштою в особовій картці П-2 та Книзі обліку руху трудових книжок і вкладишів до них. Усі документи, пов’язані з пересиланням трудової книжки поштою (заява працівника, квитанція (чек) про відправлення листа, опис вкладення, повідомлення про вручення із розпискою про отримання), зберігайте разом із Книгою обліку. Наприклад, у спеціальному конверті, прикріпленому до внутрішнього боку обкладинки Книги обліку руху трудових книжок.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland