ВІЛ-інфекція не є підставою для припинення трудових відносин

ВІЛ-інфіковані та хворі на СНІД працівники повинні мати змогу продовжувати виконувати доступну роботу, що відповідає їх кваліфікації і не протипоказана таким працівникам з медичної точки зору

Особи, що подали заяву на роботу, а також працюючі не повинні в обов’язковому порядку підлягати скринінгу, тобто перевірці на наявність ВІЛ/СНІДу.


У жодному разі не можна вимагати від осіб, що подали заяву на роботу, або працівників надавати особисті відомості про ВІЛ-статус. Також не можна зобов’язувати працівників подавати такі відомості про колег по роботі.


Доступ до особистих даних про ВІЛ-статус працівника повинен визначатися з дотриманням правил конфіденційності відповідно до рекомендацій, викладених у посібнику МОП про захист особистої інформації про працівників (1997 р.).


ВІЛ-інфекція не є підставою для припинення трудових відносин. Так само як і за інших обставин, ВІЛ-інфіковані та хворі на СНІД особи повинні мати змогу продовжувати виконувати доступну роботу, що відповідає їх кваліфікації і не протипоказана таким працівникам з медичної точки зору.


Джерело: Держпраці