Премію за підсумками роботи за рік можуть не нараховувати звільненому працівникові

Судді ВС звертають увагу на одне з рішень ВС у якому розбирали підстави позбавлення працівника премії за підсумками роботи у звітному році, передбаченої умовами колективного договору

У цій справі ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ТОВ «Агрофірма «ім. Довженка» та просив стягнути невиплачену премію за 2015 рік, оскільки відповідно до умов колективного договору та положення про оплату праці кожному працівнику за підсумками року нараховувалися та виплачувалися премії, які могли становити 100 відсотків і більше основної заробітної плати, однак йому за 2015 рік премію виплачено не було.


Колективним договором ТОВ «Агрофірма «ім. Довженка» на 2011–2015 роки (чинним на момент виникнення спірних правовідносин) передбачено, що преміювання працівників, виплата винагороди та інших стимулюючих виплат здійснюється згідно з наказами генерального директора за поданням директорів виробничих підрозділів відповідно до положень про преміювання у виробничих підрозділах.


Згідно з пунктом 2 Положення про преміювання працівників підрозділів сільськогосподарського виробництва ТОВ «Агрофірма «ім. Довженка» за підсумками роботи у 2015 році для працівників підприємства, які обіймають посади, наведені у додатку 1 до цього положення, поширюється програма преміювання за досягнення ключових показників ефективності календарного року, для всіх інших передбачене щорічне преміювання за підсумками роботи у звітному періоді.


Посада, яку обіймав позивач, не визначена в додатку 1 до цього Положення, тому він міг брати участь у щорічному преміюванні за підсумками роботи у звітному році.


Водночас пунктом 6.11 Положення визначені підстави позбавлення премії за підсумками роботи у звітному році, а саме: порушення правил внутрішнього трудового розпорядку, порушення трудової дисципліни; неналежне або несвоєчасне виконання функціональних завдань, посадових обов`язків, невчасне та неякісне виконання розпоряджень, наказів та інших організаційно-розпорядчих документів підприємства; звільнення за власним бажанням, згодою сторін або з ініціативи підприємства (застосування дисциплінарного стягнення) до закінчення звітного року, за підсумками якого нараховується премія.


Рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін постановою апеляційного суду, у задоволенні позову відмовлено.

Верховний Суд зазначив, що суди першої та апеляційної інстанцій дійшли правильних висновків, що позивач не набув права на отримання премії за підсумками звітного року відповідно до умов колективного договору та положення про преміювання працівників, оскільки був звільнений із займаної посади на підставі п. 1 ст. 36 КЗпП України у зв`язку із припиненням трудового договору за угодою сторін до закінчення 2015 року, за підсумками роботи у якому він порушив питання про виплату йому премії.


Постанова ВС від 09.04.2020 у справі № 551/1264/18 (провадження № 61-13256св19)


Джерело: Огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду за травень 2024 р.


Від редакції


Завжди важливо чітко прописувати правила виплати премій звільненим працівникам у локальних актах підприємства (Положенні про оплату праці, Положенні про преміювання).