Обмежено придатних не мобілізують, а мобілізованих можуть звільнити зі служби

Верховна Рада 3 вересня підтримала в першому читанні законопроєкт № 11379-д, який передбачає заборону мобілізувати «обмежено придатних» чоловіків до 25 років. Але, в такому випадку, чи звільнять їх з військової служби? Про це і не тільки – далі в публікації


Особи, яким немає 25 років і які є призовниками не підлягають мобілізації. Але є громадяни, яким ще не має 25 років, але вони вже набули статусу військовозобов’язаних. Це:


  1. особи, які закінчили військову кафедру під час навчання й отримали військове звання; 
  2. особи, які пройшли строкову військову службу; 
  3. особи, які були визнані «обмежено придатними». Після ВЛК такі особи набули статусу «військовозобов’язаних», а отже підлягають мобілізації. Навіть за умови, що їм ще не виповнилося 25 років.  

 

Верховна Рада 3 вересня в першому читанні підтримала законопроєкт № 11379-д, який передбачає заборону мобілізації «обмежено придатних» чоловіків до 25 років. Надалі, у разі ухвалення закону, підписання Президентом та опублікування він набере законної сили. У чоловіків від 18 до 25 років, які були визнані «обмежено придатними», з’явиться можливість служити за бажанням, тобто, добровільно. Примусової мобілізації не буде. 

 

Також, узаконопроєкт № 11379-д передбачені не тільки зміни до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 р. № 3543-XII, а й зміни до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232-XII, які дозволять особам, що були раніше визнані обмежено придатними та були мобілізовані до 25 років, звільнитися зі служби. 

Установити, що упродовж дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період з числа осіб, які на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, та які не досягли 25-річного віку можуть бути звільнені з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.

Отже, особи, яких визнали «обмежено придатними» до 25 років, але мобілізували, зможуть звільнитися з військової служби після набрання чинності цим Законом. 

Важливо! Закон набере чинності після остаточного голосування у Верховній Раді, підписання Президентом та опублікування

Джерело: kadroland