Віцепрем'єр-міністр цифрової трансформації Федоров заявив, що повісток через «Дію» та блокування рахунків військовозобов'язаних не буде

У своєму інтерв'ю, Федоров розвіяв деякі поширені міфи, які стосуються повісток в «Дії», блокування банківських рахунків військовозобов'язаних «ухилянтів»

Як зазначив віце-прем'єр - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв'ю РБК-Україна:

Не буде повісток у «Дії». Мені здається, що поки я працюю міністром, то все, про що ми говоримо – ми потім дотримуємося наших слів. Тому можу сказати вам впевнено, що не буде повісток в «Дії»

Щодо реєстру «Оберіг», то він довго наповнювався, але був створений до вторгнення. Ця система автоматизує роботу ТЦК, що зменшує черги. Тобто «Оберіг» допомагає автоматично оновлювати інформацію, зменшуючи необхідність відвідування ТЦК.


«Дія.Мілітарі» відкриває можливості відображення документів, наприклад, про військовозобов'язаного, за потреби. Отже, з'являється реєстр, який можна використовувати. Ось для чого потрібен «Оберіг».

Незважаючи на розповсюджені чутки, немає законів, які дозволяють блокувати банківські рахунки через реєстр «Оберіг». Про це наголосив Михайло Федоров

За словами віцепрем'єра-міністра цифрової трансформації, Мінцифра зараз працює над пілотом «смарт-мобілізація». Це коли людина самостійно обирає спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися, і це відбувається не під примусом, а самостійно.


Пілотною стане спеціальність операторів дронів, і ця людина обирає, чи вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть представлені. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які обов'язки, які є ризики, як буде проходити навчання.


Джерело: РБК-Україна