Як організувати укриття працівників під час повітряної тривоги

Яким документом на підприємстві регламентуються дії працівників під час повітряної тривоги? Як його скласти та що передбачити? Відповіді на ці запитання – у публікації


Обов’язки роботодавця з розробки документа щодо дій працівників під час повітряної тривоги


У ст. 13 Закону України від 14.10.1992 № 2694-XII «Про охорону праці» передбачено, що роботодавець забезпечує усунення причин, що призводять до нещасних випадків. А ст. 20 Кодексу цивільного захисту України передбачено обов’язок суб’єкта господарювання щодо забезпечення своїх працівників засобами колективного захисту відповідно до законодавства.

Отже, керівник суб’єкта господарювання має вберегти своїх працівників не тільки від виробничих ризиків, але й від ризиків воєнного стану, таких як застосування зброї різних видів (від звичайної до зброї масового ураження)

Для досягнення цієї мети на підприємстві має бути розроблено відповідний документ. Він може мати назву «Порядок дій працівників у разі отримання сигналу оповіщення «Увага всім» («Повітряна тривога») (далі – Порядок дій). Суть документа – визначення алгоритму дій працівників в разі виникнення небезпеки воєнного часу.

До відома. Сигнал оповіщення «Увага всім» використовується для повідомлення населення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, зокрема і воєнних. Він передається за допомогою електричних сирен, гучномовців, гудків транспорту, а також за допомогою електронних комунікаційних мереж загального користування. Тривалість його передавання складає 3 – 5 хвилин.

Абз. 6 п. 19 Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та організації зв’язку у сфері цивільного захисту, затвердженого постановою КМУ від 27.09.2017 № 733, говорить нам про те, що попереджувальний сигнал «Увага всім» та отримане повідомлення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації є підставою для проведення органами управління цивільного захисту заходів цивільного захисту населення від впливу уражаючих факторів надзвичайних ситуацій, а також для застосування населенням засобів і способів захисту. 


До органів управління ЦЗ підприємства відносяться: керівник, його заступник/заступники, підрозділ/посадова особа з питань цивільного захисту, голови комісій та формувань/служб цивільного захисту.


Порядок дій працівників під час повітряної тривоги: розробка документа


Розберімося, яку інформацію має містити Порядок дій працівників у разі отримання сигналу оповіщення «Увага всім» («Повітряна тривога»).


По-перше, необхідно зазначити шляхи передавання сигналу «Увага всім» і повідомлень щодо подальших дій населення після отримання такого сигналу. По-друге, в документі має бути прописаний порядок дій після отримання сигналу оповіщення.


Можливі три варіанти: 


  1. На підприємстві є захисна споруда цивільного захисту (сховище, протирадіаційне укриття) або ж споруда подвійного призначення або найпростіше укриття
  2. Якщо такої немає;
  3. Підприємство уклало договір з іншим підприємством щодо надання приміщення захисної споруди для укриття працівників.


Перед укладенням договору потрібно впевнитися, що місткості захисної споруди вистачить для укриття працівників підприємств – обох сторін договору. 


Якщо на балансі підприємства перебуває будь-яка з перелічених споруд, тоді працівникам в разі виникнення небезпеки треба рекомендувати пройти до неї.


Якщо ж такої споруди немає, слід повідомити або адресу захисної споруди, яка може використовуватися на умовах відповідного договору, або адреси найближчих з них, які знаходяться в пішій доступності від підприємства.


Водночас в обох випадках варто зазначити, які дії має здійснити працівник перед тим, як залишить своє робоче місце (замкнути кабінет на замок, зачинити вікна, взяти з собою цінні власні речі тощо).


Щодо найближчих захисних споруд, зроблю акцент на тому, що інформація щодо них має бути перевіреною та актуальною. Для цього відповідальній особі, визначеній роботодавцем, варто попередньо перевірити їх точні локації та доступність для укриття населення, принаймні в робочий час працівників.


Працівник відмовляється прямувати до укриття: дії роботодавця


На практиці є ситуація, коли працівник відмовляється прямувати до укриття після оповіщення про ймовірну небезпеку. Тож, як діяти роботодавцю, щоб уникнути відповідальності?


В наказі про затвердження Порядку дій працівників варто зазначити, що працівники несуть персональну відповідальність за недотримання вимог Порядку, а також за виникнення ймовірних негативних наслідків впливу на їх здоров’я та/або життя в результаті їх невиконання.


Час перебування в укриттях та повернення на підприємство


У Порядку дій доцільно визначити й час повернення працівників до робочих місць після скасування сигналу про небезпеку (наприклад, сигнал «Відбій повітряної тривоги»). Знову ж таки, потрібно враховувати реальну віддаленість захисних споруд, в яких укриватимуться ваші працівники, від вашого підприємства.


Контроль за своєчасним поверненням працівників із захисних споруд може бути покладено на їх керівників, тобто на керівників структурних підрозділів (цехів, дільниць, відділів тощо).

Важливо! Час переміщення працівників після сигналів оповіщення «Увага всім» («Повітряна тривога») до захисних споруд цивільного захисту, перебування в них та прямування до робочого місця після оповіщення про те, що загроза минула (сигнал «Відбій повітряної тривоги» тощо), не вважається порушенням правил внутрішнього трудового розпорядку

В Порядку дій зазначте посилання на офіційні ресурси, на яких розміщені мапи захисних укриттів міста, в якому розташоване ваше підприємство. Зазвичай електронні мапи укриттів містять вебсайти територіальних органів ДСНС та місцевих (районних) органів виконавчої влади – районні або міські державні адміністрації. Наповнення цих мап з часом може змінюватися або доповнюватися. Отже, у працівників буде можливість ознайомлюватися з актуальною інформацією. 


Не буде зайвим вказати порядок дій працівників при прямуванні на роботу або з роботи за допомогою громадського транспорту. Тож в разі оголошення небезпеки, рекомендувати працівникам пройти у найближчу захисну споруду та перебувати там до відбою тривоги. 


Працівники не встигають в укриття: як бути


Час від часу відбувається атака на територію нашої країни балістичними ракетами, які за лічені хвилини долітають до міст України. Практика показала, що можливою є ситуація, коли працівник може не встигнути дістатися до захисної споруди з моменту отримання сигналу «Увага всім» («Повітряна тривога»). Це теж необхідно врахувати при розробці Порядку дій працівників. Отже, якими можуть бути рекомендації для них в такому випадку?


Насамперед негайно зупинитися. Далі використовувати для укриття нерівності рельєфу (канави, заглиблення за бордюрами). Треба лягти на землю головою в бік, протилежний вибухам та прикрити голову руками (за наявності використати для прикриття голови сумку, пакет або інші речі). Триматися трохи далі від нестійких будівель, вікон, білбордів та інших конструкцій, які можуть завдати травмування в разі їх пошкодження та падіння. До закінчення бойових дій не підійматися на ноги. Саме такі дії пропонує Державна служба України з надзвичайних ситуацій.


«Узаконення» порядку дій під час повітряної тривоги на підприємстві


Затвердьте Порядок дій наказом і ознайомте всіх працівників з цими документами під розпис. 


Окремо ознайомте працівників і з пам’яткою щодо правил поведінки в захисній споруді. Розмістіть її на видному місці, а також зробіть інформаційну розсилку на електронні поштові скриньки працівників або ж у корпоративний чат (якщо його створено). 


Висновки


  1. На підприємстві має бути розроблений і затверджений Порядок дій працівників у разі отримання сигналу оповіщення «Увага всім» («Повітряна тривога»), в якому варто прописати найближчі укриття, дії працівників під час оголошення повітряної тривоги у робочий час, умови для повернення після відбою тривоги тощо.
  2. З Порядком дій потрібно ознайомити всіх працівників підприємства і розмістити у загальнодоступних місцях.


Джерело: kadroland


Відео на тему:


Як організувати укриття працівників під час повітряної тривоги


Шаблони та зразки документів:


Наказ про затвердження плану дій під час повітряної тривоги

Журнал обліку перебування працівників в укритті під час повітряної тривоги