Переведення на роботу, яка не передбачена трудовим договором: коли це можливо?

Під час воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей

До Держпраці звернувся працівник з питання, чи має право роботодавець, в умовах воєнного стану, перевести працівника на іншу роботу, яка не передбачена трудовим договором. Попередивши працівника за тиждень до такого переведення.


У роз'ясненні фахівці Держпраці відповіли наступним чином:

Під час воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії)

Але є певні умови, зокрема:


  1. така робота не повинна бути протипоказана працівникові за станом здоров’я;
  2. переводять працівника лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей.
Оплата праці у такому випадку повинна бути не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою

Важливо, що у період воєнного стану, роботодавець не повинен повідомляти працівника про зміну умов праці та оплати за 2 місяці до введення таких змін. Таке повідомлення здійснюється не пізніше, ніж до запровадження нових умов.


Джерело: Держпраці