Обов’язкові документи з охорони праці на підприємстві

Нормативних документів з охорони праці дуже багато. Які саме з них обов’язково мають бути на підприємстві, залежить від багатьох факторів, як-то сфери діяльності, видів професій та робіт тощо. Про мінімальний необхідний пакет документів з охорони праці на підприємстві – далі в публікації


Категорії документів з охорони праці


Для зручності документи з охорони праці можна поділити на три основні категорії:


  1. Журнали;
  2. Положення, стандарти та інструкції;
  3. Накази й розпорядження.


Журнали


Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці – документ, в який вноситься запис про проведення вступного інструктажу. Вступний інструктаж проводиться спеціалістом служби охорони праці або іншим фахівцем відповідно до наказу роботодавця. 


Журнал реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці – документ, в який вносяться записи про проведення первинного, повторного, позапланового та цільового інструктажів. Такі види інструктажів проводить безпосередній керівник робіт (майстер, майстер старший, начальник дільниці, начальник структурного підрозділу тощо). Форми цих двох журналів наведені у додатках 5 та 6 до Положення № 15.


Інструкції


Інструкції, які вводяться в дію або переглядаються на підприємстві, реєструються службою охорони праці в Журналі реєстрації інструкцій в порядку, встановленому роботодавцем. Форма Журналу наведена у додатку 4 до Положення № 9


Примірники інструкцій видаються керівникам структурних підрозділів. Їх видавання проводиться службою охорони праці з реєстрацією в журналі обліку видавання інструкцій на підприємстві, форма якого наведена у додатку 5 до Положення № 9.


Облік нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві


Розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві вимагає ведення наступних журналів: 


  1. Журнал реєстрації осіб, що потерпіли від нещасних випадків або гострих професійних захворювань на виробництві;
  2. Журнал реєстрації аварій;
  3. Журнал обліку професійних захворювань.


Форми цих журналів наведені у додатках 26, 27 та 28 Порядку № 337 відповідно.


Обов’язкові положення, стандарти та інструкції


Обов’язкові положення на підприємстві:


  1. Положення про Систему управління охороною праці (СУОП);
  2. Положення про службу охорони праці;
  3. Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.


Щодо інструкцій, то на підприємстві наказом роботодавця затверджуються інструкції з охорони праці, які є обов’язковими для дотримання працівниками відповідних професій або виконавцями відповідних робіт


Інструкції з охорони праці розробляються за професіями та видами робіт.


Накази та розпорядження


Отже, наказами або розпорядженнями по підприємству затверджуються:


  1. посади осіб, які проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки;
  2. програма і тривалість вступного інструктажу з питань охорони праці;
  3. відповідальні особи за проведення вступного інструктажу;
  4. професії та посади працівників, які звільняються від повторного інструктажу; 
  5. інструкції з охорони праці.


Висновки


  1. Мінімальний необхідний пакет документів з охорони праці на підприємстві складається з журналів реєстрацій різних видів інструктажів та інструкцій, Положення про Систему управління охороною праці, Положення про службу охорони праці, Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, а ще з чисельних наказів та розпоряджень. 
  2. Якщо на підприємстві виконуються роботи підвищеної небезпеки, експлуатуються вантажопідіймальні механізми, обладнання, що працює під тиском, автотранспорт, застосовується биркова система та система нарядів – допусків, перелік необхідних документів буде значно ширшим.    


Нормативно-правове забезпечення


Положення № 15  Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05), затверджене наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15.

Положення № 9 – Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затверджене наказом Держнаглядохоронпраці від 29.01.1998 № 9.

Порядок № 337 – Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 № 337.


Джерело: kadroland.com