До 25 років також можуть мобілізувати!

Думка про те, що чоловіків до 25 років не можуть призвати на військову службу, є досить розповсюдженою. Правда це чи ні – далі в публікації


З якого віку чоловіки можуть бути призвані на військову службу за мобілізацією


Чоловіки у віці від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку, поділяються на призовників, військовозобов’язаних та резервістів.


Законом про військову службу визначено, що призову на військову службу під час мобілізації підлягають військовозобов’язані та резервісти.

Військова служба під час мобілізації – це саме той вид військової служби, на який призивають зараз

А це означає, що призовників не можуть призивати на військову службу. Виключення – лише контрактна служба, але це вже – за бажанням самого чоловіка.


Призовники та військовозобов’язані


За загальним правилом призовниками є молоді люди віком до 25 років, а по досягненню цього віку вони стають військовозобов’язаними. Однак, стверджувати, що всі чоловіки до досягнення цього віку є призовниками – невірно, оскільки з цього правила є виключення.


Існують випадки, коли призовник може стати військовозобов’язаним раніше.

Наприклад, хлопець, який відслужив строкову військову службу, після демобілізації стає на військовий облік в ТЦК та СП і набуває статус військовозобов’язаного.

Студент, який навчався на військовій кафедрі, після закінчення навчання та складання присяги стає військовозобов’язаним.


Хлопець, якого було звільнено від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами чи за станом здоров’я, стає військовозобов’язаним.


Оскільки на даний момент призов на строкову військову службу не відбувається, здорові молодики в статусі «призовник» не можуть бути призвані на військову службу. Однак, їх хворі однолітки, як не дивно, можуть бути призвані, оскільки в момент, коли медична комісія визнала їх непридатними до служби в мирний час, і зі статусу «призовник» вони перейшли до статусу «військовозобов’язаний».


Нелогічно, але саме так за Законом.


Як визначити статус


Щоб розібратись в якому статусі перебуває особа, потрібно оцінити два критерія: вік та військово-обліковий документ.


Якщо вік 25 років чи більше, особа є військовозобов’язаною незалежно від того, який документ вона має.


Якщо вік менше 25 років і на руках є військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, особа – військовозобов’язана.


Якщо вік менше 25 років і на руках приписне посвідчення, скоріш за все особа – призовник. Однак, на практиці є ситуації, коли у особи на руках залишилось приписне, однак раніше він був визнаний непридатним для служби в мирний час, але ТЦК та СП з якихось причин не видало йому військовий квиток. Тому необхідно переконайтесь, що не було підстав набуття статусу військовозобов’язаного до досягнення 25-річного віку.


Нормативно-правове забезпечення


Закон про військову службу - Закон України від 25.03.1992 № 2232-XII «Про військовий обов’язок та військову службу».


Джерело: kadroland