Бізнесу пропонують бронювати 30% військовозобов'язаних працівників

Новий законопроєкт №11468 пропонує надати суб`єктам господарювання будь-якої організаційно-правової форми, які легально працюють та не мають податкових боргів, право на бронювання 30% військовозобов'язаних співробітників

7 серпня до Верховної Ради було подано законопроєкт №11468, ініційований народним депутатом Олексієм Гончаренком, який пропонує внести зміни до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».


Згідно з повідомленням Гончаренка в його телеграм-каналі, український бізнес має отримати можливість бронювати 30% своїх військовозобов'язаних співробітників. Він також зазначив, що всі українські компанії, які легально функціонують і не мають податкових боргів, повинні мати право на бронювання 30% своїх військовозобов'язаних працівників.


Отже, законопроєктом пропонується доповнити ч. 1 ст. 25 Закону від 21.10.1993 №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» новим пунктом, який визначає наступне:

Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють у суб`єктів господарювання будь-якої організаційно-правової форми, при відсутності у таких суб’єктів податкового боргу, заборгованості щодо сплати ЄСВ або іншої платіжної заборгованості, контроль за сплатою яких здійснюється контролюючими органами, у кількості не більше 30 відсотків військовозобов’язаних працівників, які перебувають у трудових відносинах з такими суб’єктами та які уточнили свої облікові дані стосовно їх бронювання через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування або знаходження

Також, у Прикінцевих та перехідних положеннях проєкту закону, встановлено, що нове положення цього Закону поширюються на працівників, які перебувають станом на 1 січня 2024 року у трудових відносинах з суб’єктами господарювання, що здійснює бронювання військовозобов’язаних.


Крім того, зміни вносяться і в ст. 3, 12, 23 та 24 Закону №3543 шляхом додавання по тексту фрази про суб`єктів господарювання будь-якої організаційно-правової форми з метою розширення кола суб’єктів бронювання.


Джерело: ВРУ