Заклик до бронювання 100% працівників на прифронтових територіях

Федерація роботодавців закликала Уряд розширити перелік підприємств, які можуть бронювати до 100% працівників, на компанії, що знаходяться у прифронтових територіях

Федерація роботодавців закликали Мінекономіки ініціювати перегляд відповідних положень Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою Кабміну від 5 червня 2024 №650 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану». Надали запропоновану редакцію змін.


Це обумовлено тим, що на «прифронтових територіях» розташовані десятки українських підприємств, які об’єктивно не можуть бути релоковані у будь-яке інше місце України через свої глобальні розміри та фізично непорушне устаткування і обладнання. І ці підприємства продовжують працювати та сплачувати податки до бюджетів усіх рівнів України, забезпечуючи тисячі робочих місць. 


Зважаючи на необхідність збереження робітників на підприємствах, компанії вживають усіх можливих зусиль для збереження працівників на їх робочих місцях як в безпековому плані (додатково до звичайних стаціонарних зон укриття прямо в цехах підприємств встановлюються мобільні бетонні комплекси-укриття), так і шляхом збільшення рівня їх фінансового забезпечення, а також вживають заходів з підтримки населених пунктів, у тому числі, допомагають з відновленням пошкодженої інфраструктури.

При цьому, заміщення чоловіків жінками у значній кількості компаній є вкрай ускладнено через специфіку роботи, наприклад, гірничо-металургійного комплексу та машинобудівної галузі

Діяльність підприємств у прифронтових регіонах з кожним днем наближається до критичної межі, коли компанії будуть змушені припинити свою роботу через фактичний брак кадрів. А це – без перебільшення мільярдні надходження до бюджетів України.


Федерація роботодавців вважає, що одним з принципових важелів, які допоможуть зберегти велике промислове виробництво, розташоване у прифронтових зонах, а отже і в цілому зберегти внесок цього виробництва в національну економіку України, є розширення переліку підприємств, до яких не застосовуються обмеження щодо кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню підприємствами, що знаходяться у прифронтових територіях, визнані територіями, на яких ведуться (велися) бойові дії.


Джерело: Федерація роботодавців України