Працівник вимагає не передавати дані до ТЦК: як діяти відповідальній особі

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Працівник написав повідомлення про заборону передачі його персональних даних до ТЦК та СП наступного змісту: «Керуючись статтями 8, 19, 22, 32, 60 Конституції України, на підставі статтей 6, 7, 8, 11 Закону України «Про захист персональних даних», з метою захисту законних прав та свобод людини, починаючі з дня отримання цього повідомлення, забороняю, передавати мої персональні дані об’єднаному міському територіальному центру комплектування та соціальної підтримки». Чи є таке повідомлення підставою для кадровика не передавати інформацію до ТЦК чи все одно повинна передавати?

Ні, не є.


Заборона на обробку персональних даних не діє у випадку, коли обробка персональних даних необхідна в цілях забезпечення ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (в обсягах даних, зазначених у статті 7 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів») (п. 6-1 ч. 2 ст. 7 Закону України від 01.06.2010 № 2297-VІ «Про захист персональних даних», далі – Закон № 2297).


Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 11 Закону № 2297 підставами для обробки персональних даних є необхідність виконання обов’язку володільця персональних даних, який передбачений законом.


Оскільки ведення військового обліку є обов'язком підприємства, обробка персональних даних працівника здійснюється на підставі прямої норми законодавства, а не його згоди чи незгоди.


Тому у передбачених випадках повідомлення до ТЦК та СП необхідно подавати.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland