Увага! Діє оновлена форма повідомлення про прийняття на роботу та повідомлення про припинення ТД: кого стосується

Урядовці оновили форму повідомлення про прийняття на роботу. Хто її має використовувати? З якого дати? Для чого затвердили повідомлення про припинення трудового договору? Дізнавайтеся про це і не тільки


Домашні працівники: нове поняття у КЗпП


Закон, яким врегульоване поняття домашні працівники, запрацював 24 серпня 2024 року. Відповідні зміни внесено до Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП). У такий спосіб на узаконення трудових відносних отримали право няні, хатні робітниці тощо.


Зокрема, визначено, що з домашніми працівниками має укладатися письмовий трудовий договір, яким врегульовані усі питання – робочий час, час відпочинку, надання щорічної оплачуваної відпустки, умови оплати праці тощо.


Оновлене повідомлення про прийняття (домашнього) працівника на роботу


У ст. 173-3 КЗпП визначено, що трудовий договір є підставою для допуску домашнього працівника до роботи після здійснення роботодавцем повідомлення центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, про прийняття домашнього працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ.


Про яке повідомлення йдеться? Уряд своєю постановою від 23.08.2024 № 967 (далі – постанова № 967) виклав у новій редакції додаток 1 до постанови КМУ від 17.06.2015 № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту» (далі – Постанова №413). Тобто, звична форма повідомлення про прийняття на роботу змінена.


Серед осіб, щодо яких складають повідомлення, визначено й домашніх працівників. А саме, у графі 5 проставляється відповідна категорія:


  1. 1 – наймані працівники за основним місцем роботи;
  2. 2 – працівники за сумісництвом;
  3. 3 – гіг-спеціалісти за гіг-контрактом;
  4. 4 – особи на підставі цивільно-правових договорів;
  5. 5 – домашні працівники.


Заповнення повідомлення про прийняття на роботу


Варто відзначити, що при укладанні трудового договору із домашнім працівником графа 9 повідомлення «Номер наказу або розпорядження про прийняття на роботу» не заповнюється. Це прямо передбачено змінами й пояснюється цілком логічно, адже для узаконення праці домашніх працівників укладається письмовий трудовий договір, а наказ чи розпорядження не видається.


У графі 10 потрібно вписати дату укладення трудового договору з домашнім працівником.


Усі інші графи повідомлення заповнюються без особливостей.


Строк подання повідомлення про прийняття на роботу домашнього працівника


Повідомлення про прийняття й випадку домашнього працівника має бути подане до початку виконання ним роботи. Й подається воно фізособою – роботодавцем до ДПС за її податковою адресою (місцем проживання).


Повідомлення про звільнення домашнього працівника: форма та строки подання


Форма повідомлення про припинення трудового договору з домашнім працівником, яка подається протягом трьох днів з дня звільнення, тепер буде визначена додатком 2 до Постанови № 413


Відповідальність за порушення трудових норм


Неподання повідомлення про прийняття на роботу розглядається як порушення трудового законодавства. Адже, після останніх правок у ст. 265 КЗпП йдеться про притягнення до відповідальності за порушення трудових норм юридичних та фізичних осіб (а не фізичних осіб-підприємців, як було раніше). Тож на роботодавця, що надав роботу домашньому працівнику, також можуть накладати штрафи, передбачені ст. 265 КЗпП.


Постанова, якою визначена нова форма повідомлення про прийняття на роботу, набирає чинності одночасно із Законом про домашніх працівників. Тобто, якщо читати буквально норми нової постанови, то з 24 серпня 2024 року застосовується оновлена форма повідомлення про прийняття на роботу. Однак слід враховувати й загальні норми про те, що постанови Кабміну не можуть набирати чинності до їх офіційного опублікування (ст. 52 Закону України від 27.02.2014 № 794-VII «Про Кабінет Міністрів України»). Тому вважаємо, що оновлену форму повідомлення про прийняття на роботу слід застосовувати з дня її опублікування.

Увага! Постанову № 967 опубліковано в газеті Урядовий кур'єр за 28.08.2024 № 174. А отже, саме із цієї дати роботодавці мають застосовувати нову форму повідомлення про прийняття на роботу, а фізособи–роботодавці домашніх працівників – повідомлення про припинення трудових відносин із домашніми працівниками!

Зміни до постанови № 413 на сайті Федерації профспілок: розширений опис подання повідомлення


Варто відзначити, що на сайті Федерації профспілок раніше викладали проєкт постанови з ще однією порцією змін до постанови № 413. Ними передбачалося розширити опис подання повідомлення з типом «початкове» та «скасовуюче», а також суттєве оновлення й самої форми повідомлення.


Висновки


  1. Форму повідомлення про прийняття на роботу оновлено.
  2. Правки направлені на узаконення праці домашніх працівників. Зокрема, у формі повідомлення про прийняття на роботу з’явилася нова категорія осіб – домашні працівники.
  3. Не зважаючи на вузьку направленість змін, усі роботодавці мають застосовувати оновлену форму повідомлення про прийняття на роботу після того, як постанову № 967 буде опубліковано.


Джерело: kadroland