Як встановити відпустку за ненормований день, якщо строк дії колдоговору закінчився

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Яким документом ми можемо регламентувати надання додаткової відпустки за ненормований робочий час, якщо у нас відсутній колдоговір (був укладений 02.2017 року на 5 років). Наразі профспілка не діє (члени відсутні, голова помер), представник трудового колективу колективом поки що не обраний, хоча ми нагадуємо про це працівникам. Письмові трудові договори поки що у стадії розробки і із працівниками не укладаються, але відпустка надається? Чи можемо ми термін цієї відпустки встановити ПВТР?

Ні, в правилах внутрішнього трудового розпорядку не можна унормовувати питання надання щорічних додаткових відпусток.


Конкретну тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюють колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах (ч. 2 ст. 8 Закону України від 15.11.1996 №504/96-ВР «Про відпустки»). Інших варіантів Закон не містить.


Втім у наведеній ситуації все вирішується простіше.


Закон України від 01.07.1993 №3356-XII «Про колективні договори і угоди» (частина 3 статті 9) встановлює, що після закінчення строку дії колективний договір продовжує діяти до того часу, поки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо інше не передбачено договором, угодою.


Тож колдоговір, укладений у 2017 році, продовжує діяти, хоч і закінчився строк, на який його уклали.


А отже, ви можете спокійно надавати відпустку за ненормований робочий час. Нагадаємо лише, що конкретну кількість днів такої додаткової відпустки кожному працівнику визначають індивідуально, пропорційно до часу, відпрацьованого у режимі ненормованого робочого дня (п. 8 Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Мінпраці та соціальної політики України від 10.10.1997 №7).


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.


Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland

 

Статті на тему:


Колективний договір на підприємстві: на що звернути увагу кадровику

Ненормований робочий день: оформлення та пільги


Шаблони та зразки документів:


Колективний договір

Заява про надання відпустки за ненормований робочий день

Наказ про надання відпустки за ненормований робочий день

Наказ про надання відпустки за ненормований робочий день (П-3)