Мобілізований ФОП може делегувати іншій особі виплату зарплати працівникам

Мобілізований ФОП може уповноважити іншу особу виплачувати зарплату працівникам, якщо він має найманих працівників. Ця особа повинна нараховувати й стягувати із зарплату (чи інших доходів) найманих працівників ПДФО, військовий збір та ЄСВ

Якщо ФОП, попри мобілізацію, продовжує свою діяльність і має найманих працівників, то згідно з роз’ясненнями ДПСУ, він може на цей час уповноважити іншу особу виплачувати заробітну плату працівникам.


На цю особу покладається обов’язок нараховувати й стягувати із заробітної плати (чи інших доходів) найманих працівників ПДФО, військовий збір та ЄСВ.


Однак сплатити ці податки до бюджету зобов’язаний сам ФОП «протягом 180 календарних днів з першого дня демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій. При цьому демобілізована самозайнята особа у заяві зазначає дані про суми нарахованого та стягнутого уповноваженою особою податку з найманих працівників протягом строку військової служби самозайнятої особи».


Це регламентує пункт 25 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України, він же вказує, що «податкова звітність про суми податку, нарахованого та стягнутого протягом строку військової служби самозайнятої особи уповноваженою особою з найманих працівників та інших фізичних осіб, подається демобілізованою самозайнятою особою без нарахування штрафних і фінансових санкцій, передбачених цим Кодексом».


Джерело: finance.ua