Виїзд (не)працівників за кордон: коли немає заборони

Які категорії чоловіків можна відправляти у закордонні відрядження під час дії воєнного стану? Відповідь – у статті



Категорії чоловіків, що мають право виїзду за кордон під час війни


Законодавство України (Закон про мобілізацію та Правила № 57) визначає перелік осіб, що можуть виїхати за кордон під час війни.


По-перше, право на перетин кордону, в тому числі, з метою відрядження мають чоловіки від 18 до 60 років, які мають право на відстрочку від мобілізації відповідно до ст. 23 Закону про мобілізацію, зокрема:


  1. заброньовані працівники; 
  2. особи з інвалідністю; 
  3. особи, які мають 3 і більше неповнолітніх дітей; 
  4. особи, що здійснюють догляд за хворою дружиною, дитиною, батьками, своїми чи дружини, що потребують такого догляду, інші категорії осіб. 
Але є виключення: здобувачі освіти, в тому числі аспіранти та докторанти, а також наукові і науково-педагогічні працівники, зазначені в ст. 23 Закону про мобілізацію, не можуть перетинати державний кордон, якщо у них немає іншої підстави для відстрочки

Також, право на виїзд за кордон серед чоловіків у віці від 18 до 60 років від час дії воєнного стану мають:


  1. військовослужбовці, що постраждали внаслідок збройної агресії, – для лікування; 
  2. працівники підприємств залізничного транспорту;
  3. водії транспортних засобів суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом;
  4. водії, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб Збройних Сил; 
  5. спортсмени, які включені до складу визначених у Постанові команд, їх тренери, судді та фахівці, що забезпечують, організаційне та інше супроводження участі в спортивних заходах та/або спортивних змаганнях, що проводяться за кордоном;
  6. особи, які прямують для роботи на морських суднах, суднах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден або для проходження практичної підготовки на суднах.


Крім того, право на виїзд за кордон мають інші категорії чоловіків, визначені в Порядку № 57, включаючи осіб, які виключені з військового обліку.


Перелік документів та умов для реалізації права виїзду за кордон під час війни


Щодо кожної підстави, яка дає право на виїзд за кордон, Правилами № 57 визначено перелік документів та умов, які потрібні, щоб особа могла скористатися цим правом.


Наприклад, якщо йдеться про працівників підприємства, що має ліцензію на міжнародні перевезення вантажів, то є дві умови:


  1. Інформація про водіїв повинна бути внесена до відповідної інформаційної системи, адміністратором якої є Укртрансбезпека;
  2. Перетин державного кордону повинен здійснюватися на транспортному засобі, повна маса якого становить 3500 кілограмів та більше.


Обмін інформацією між Держприкордонслужби та Міноборони з метою перешкоджання незаконного виїзду


Відомо, що певна частина чоловіків перетинають чи намагаються перетнути кордон, використовуючи підроблені документи. Саме тому вже деякий час Державна прикордонна служба співпрацює з Міноборони, щоб налагодити інформаційний обмін між базами даних.


При цьому, йдеться про взаємний інформаційний обмін між базами даних Держприкордонслужби та Єдиним державним реєстром призовників та військовозобов'язаних. Тобто, коли ця система функціонуватиме, це дозволить не в телефонному режимі дізнаватися дійсний документ чи ні, як це робиться зараз, а на підставі цього інформаційного обміну.


Висновки:


  1. особи, зазначені у Правилах № 57, мають право виїжджати за межі України, в тому числі з метою службового відрядження, за умови, що у них є підтвердні документи та вони виконують умови, які чітко визначені вказаними Правилами № 57 та/або Законом про мобілізацію
  2. якщо ж у особи немає права на перетин державного кордону України, то і у службове відрядження за кордон таку особу не можна направити.


Нормативно-правове забезпечення:


Правила № 57 – Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57.

Закон про мобілізацію – Закон України від 21.10.1993 № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».


Джерело: kadroland.com