Воєнний стан не скасовує строки виплати зарплати

Роботодавець повинен виплачувати зарплату в строки, визначені у колективному договорі (або його заміннику). Є послаблення для воєнного стану, але воно застосовується тільки у випадках, коли зарплата не виплачувалася через бойові дії

У Держпраці зазначили, що проблема заборгованості по заробітній платі є актуальною не лише в регіоні, але й на національному рівні, через воєнний стан, що призвів до евакуації багатьох підприємств.


Однією з ключових вимог, яку законодавство покладає на роботодавців у цей складний період, є забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам. Це питання регулюється ст. 10 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Згідно з цією статтею, роботодавець зобов’язаний вжити всіх можливих заходів для забезпечення права працівників на своєчасне отримання заробітної плати

Це означає, що незалежно від складних умов, в яких працює підприємство, виплата заробітної плати повинна здійснюватися у встановлені строки.


У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойові дії, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.


Джерело: Держпраці