Розрахунок СКШП як основа для визначення обов’язку з виконання квоти 4 %

Один з обов’язків роботодавця – виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю. Але цей обов’язок стосується не всіх роботодавців, він виникає за певних умов і залежить від кількості штатних працівників у звітному році. У статті ми розглянемо, як розраховується показник «середньооблікова кількість штатних працівників» та як дізнатися про необхідність виконання нормативу, використовуючи цей показник


Законодавчі вимоги для розрахунку нормативу


Норматив для роботодавців встановлений ч. 1 ст. 19 Закону України від 21.03.1991 № 875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» (далі Закон № 875). Виконувати його зобов’язані всі роботодавці, у яких працює 8 і більше працівників, причому це стосується як юросіб, так і фізосіб-підприємців, у яких є наймані працівники.


Згідно з нормативом із працевлаштування осіб з інвалідністю (норматив), роботодавці мають створювати робочі місця для осіб з інвалідністю у наступній кількості:


  1. для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб – одне робоче місце;
  2. для роботодавців, у яких працює 25 і більше осіб, – 4 % середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу за рік.


Роботодавці, які використовують найману працю, зобов’язані самостійно розраховувати кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до встановленого нормативу та здійснювати працевлаштування осіб з інвалідністю у рахунок нормативу робочих місць (ч. 2 ст. 19 Закону № 875).


Отже, обов’язок вести розрахунки щодо нормативу покладені на роботодавця. Водночас для визначення нормативу використовується показник середньооблікової кількості штатних працівників (СКШП) за рік, тому далі розглянемо детально, як його розрахувати.

Чи потрібно роботодавцям виконувати норматив під час воєнного стану? Чи є звільнення від штрафних санкцій на цей період?
Так, потрібно

На жаль, законодавство не зазнало змін щодо обов’язків виконання роботодавцями нормативу та сплати адміністративно-господарських санкцій за його невиконання на період дії воєнного стану. Тож ніяких пільг з цього приводу для роботодавців немає, тому доведеться розраховувати норматив і виконувати його.


Нагадаємо, що адміністративно-господарські санкції за невиконання нормативу передбачені ст. 20 Закону № 875. І за кожне робоче місце, призначене для особи з інвалідністю і не зайняте нею, роботодавцю нараховуються санкції в розмірі:


  1. половини середньої річної зарплати у цього роботодавця, якщо кількість його працівників становить від 8 до 15 осіб;
  2. середньої річної зарплати у цього роботодавця, якщо кількість його працівників становить 15 і більше осіб.


Загальний алгоритм розрахунку СКШП за рік


Показник СКШП розраховується згідно з правилами, встановленими Інструкцією зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286 (далі Інструкція № 286). 


Алгоритм розрахунку СКШП за рік буде таким.


  1. Розраховуємо облікову кількість штатних працівників (далі – ОКШП) за кожен календарний день.
  2. Визначаємо СКШП за кожен місяць на підставі щоденних показників ОКШП. 
  3. Розраховуємо СКШП за рік на підставі місячних показників СКШП.


Далі детальніше розглянемо нюанси кожного кроку цього алгоритму.


Розрахунок ОКШП


Правила розрахунку ОКШП наведені у розд. 2 Інструкції № 286. Показник розраховується на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників, які беруться з табеля обліку робочого часу. 


Водночас слід пам’ятати, що в облікову кількість штатних працівників включаються всі наймані працівники, які уклали письмовий трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше (п. 2.1 Інструкції № 286).

Тобто, враховуються всі працівники, незалежно від виду трудового договору (строковий, письмовий або усний, на дистанційну, надомну роботу, з неповним робочим часом тощо)

В розрахунок ОКШП включають працівників, зазначених в п. 2.4, 2.5 Інструкції № 286, зокрема:


  1. працівники, які знаходяться у відрядженні;
  2. відсутні на роботі у зв’язку з хворобою;
  3. які перебувають у відпустках;
  4. відсутні у зв’язку з виконанням державних або громадських обов'язків.


Перелік категорій осіб, які не включаються до розрахунку, наведено у п. 2.6 Інструкції № 286, до них належать:


  1. сумісники з інших підприємств (зовнішнє сумісництво);
  2. особи, залучені до виконання робіт за договорами цивільно-правового характеру;
  3. учні, слухачі, які проходять на підприємстві виробничу практику згідно з договорами з навчальними закладами;
  4. особи, які навчаються коштом підприємства з відривом від виробництва.


Зверніть увагу! За вихідні та неробочі дні ОКШП відображають станом на робочий день, що передував святковому або неробочому дню (п. 2.2 Інструкції № 286).


Розрахунок СКШП за кожен місяць року


Показник СКШП за місяць обчислюється шляхом підсумовування кількості штатних працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1 по 30 або 31 число (для лютого – по 28 або 29), включно з вихідними, святковими та неробочими днями, і ділення отриманої суми на число календарних днів звітного місяця (пп. 3.2.1 Інструкції № 286).


Для цього підсумовуємо кількість штатних працівників облікового складу за всі календарні дні (інформація за кожен день уточнюється на підставі наказів про прийняття, переведення і звільнення працівників) звітного місяця (включно з вихідними, святковими та неробочими днями).


Зверніть увагу! До СКШП не включають працівників, які перебувають (пп. 3.2.2 Інструкції № 286):


  1. у відпустці по вагітності та пологах;
  2. у відпустці для догляду за дитиною до 3 років або до 6 років.


Це стосується також працівників, які усиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку та оформили вищеназвані відпустки.

Чи потрібно включати в розрахунок СКПШ працівників, які мобілізовані?
Так, потрібно

До облікової кількості працівників додаються, зокрема, працівники, які були тимчасово відсутні на роботі, у зв'язку з виконанням державних або громадських обов'язків (пп. 2.5.2 Інструкції № 286). Мобілізовані працівники належать саме до цієї категорії на підставі ч. 3 ст. 119 КЗпП. Ця стаття має назву «Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків».


Немає підстав не враховувати мобілізованих працівників у розрахунку СКПШ також на підставі пп. 3.2.2 Інструкції № 286 – цей пункт передбачає виключення з розрахунку тільки працівників, які знаходяться у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустці по догляду за дитиною, а також усиновителів. 


Врахуйте правила округлення! При розрахунках показника СКПШ у вас може вийти дробове число. Частина 2 ст. 19 Закону № 875 передбачає, що при розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення


Правила округлення є в Інструкції № 286. Отже, отриманий показник СКШП підлягає округленню (п. 1.9 Інструкції № 286). При округленні в цьому випадку застосовується так зване «правило парної цифри», а не звичайне просте арифметичне правило округлення. Такий висновок випливає з п. 3 додатку до Інструкції № 286, а також з роз’яснення Держкомстату у листі 27.03.2006 № 09/3-9/116.


Тож згідно з цим правилом, округлюються цифри поступово справа наліво: 


  1. якщо остання значуща цифра менше або дорівнює «4», вона відкидається;
  2. якщо більше або дорівнює «6», найближча ліворуч від неї цифра збільшується на одиницю;
  3. якщо остання значуща цифра «5», найближча ліворуч від неї цифра збільшується на одиницю, якщо вона непарна, а парна залишається без змін.


Наприклад, після розрахунку показник СКШП за місяць складає:


  1. 18,5 працівників – після округлення за вищеназваним правилом це 18; 
  2. 19,5 працівників – після округлення – 20.


Розрахунок СКШП за рік


Середньорічна чисельність визначається шляхом підсумовування даних СКШП за всі місяці роботи підприємства в році, а результат ділиться на кількість таких місяців (пп. 3.2.5 Інструкції № 286). Тут теж використовуємо вищезазначені правила округлення. 


Зверніть увагу! У разі, якщо роботодавець працював неповний рік (наприклад, підприємство було створено в середині року), СКШП за рік він визначає також шляхом підсумовування зазначеної кількості працівників за всі місяці роботи підприємства і ділення отриманої суми на 12 (пп. 3.2.6 Інструкції № 286). Роз’яснення Держкомстату з цього питання наведено у листі від 03.01.2019 № 15.2-20/7Пі-19, а Мінсоцполітики – у листі від 04.05.2016 № 108/19/71-16.


Розглянемо цей момент на прикладі.


Приклад. Підприємство було створене 1 вересня 2023 року. СКШП у нього становила:


  1. вересень – 10 осіб;
  2. жовтень – 25 осіб;
  3. листопад – 25 осіб;
  4. грудень – 27 осіб.


Розраховуємо СКШП підприємства за рік: (10 + 25 + 25 + 27) : 12 міс. = 7,25 ≈ 7 осіб.


Отже, в розглянутому прикладі підприємству не потрібно виконувати норматив за 2023 рік, оскільки середня кількість працівників за рік менше ніж 8.


Увага! Визначити показник СКШП допоможе калькулятор «Кількість штатних працівників».


Виконання нормативу теж розраховується, зважаючи на СКШП за рік?


Багатьох роботодавців цікавить, як рахується виконання нормативу – теж з огляду на показник СКШП? Або ж особа з інвалідністю має працювати весь рік, щоб вважалося, що норматив виконаний? Відразу зазначимо, що виконання нормативу також розраховується за середніми показниками за рік, теж за правилами Інструкції № 286 (алгоритм розрахунку СКШП працевлаштованих осіб з інвалідністю такий самий, як ми розглянули вище).


Це випливає з форми Розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв'язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, далі – Розрахунок (додаток до Порядку надсилання розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік, затверджений постановою правління ПФУ від 10.03.2023 № 14-1 та наказом Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю від 10.03.2023 № 17. № 14-1/17).


Цей розрахунок територіальні відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю надсилають у формі електронного документа роботодавцям, які не виконали норматив, щороку до 10 березня. У формі Розрахунку ми бачимо, що обчислення адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу ведеться з використанням показника «Середньооблікова чисельність штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність» (рядок 2 Розрахунку).


Отже, для того, щоб норматив вважався виконаним роботодавцем, достатньо, щоб показник працевлаштованих осіб з інвалідністю відповідав за середніми показниками за звітний рік розрахованому нормативу (у формі Розрахунку це рядок 3). 

Розглянемо на прикладі.


Підприємство розрахувало:


  1. СКШП за 2023 рік – 26 осіб;
  2. норматив 4 % – 1,04 ≈ 1 особа.


Підприємство працевлаштувало на роботу особу з інвалідністю з 1 травня 2023 року.


Розрахунок СКШП працевлаштованих осіб з інвалідністю за 2023 рік наступний: (0+0+0+0+1+1+1+1+1+1+1+1):12 = 0,66 ≈ 1


Отже, за 2023 рік підприємство норматив виконало, попри те, що працівник з інвалідністю працював не весь рік. 


Висновки


  1. Роботодавці, у яких працює 8 та більше працівників, мають виконувати норматив працевлаштування осіб з інвалідністю, встановлений Законом № 875. Розрахунок нормативу роботодавці здійснюють самостійно, виходячи з показника СКШП.
  2. Розрахунок показника СКШП здійснюється за правилами, встановленими Інструкцією № 286. Розрахувавши показник СКШП за рік, ви можете визначити, який норматив для вас встановлений на цей рік. 
  3. Виконанням нормативу вважається працевлаштування роботодавцем осіб з інвалідністю на основне місце роботи в необхідній кількості. Але слід пам’ятати, якщо працевлаштувати таких осіб вам не вдається, слід подати до центру зайнятості форму № 3-ПН з інформацією про вакансії для осіб з інвалідністю. Це допоможе уникнути адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу. 
  4. Протягом поточного року роботодавцю необхідно слідкувати за показником СКШП, щоб у разі необхідності вжити заходів щодо створення робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.


Оксана КОВАЛЬЧУК, редактор kadroland