Дата виходу на роботу працівника після демобілізації

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

18.03.2024 працівника звільнено з військової служби, а 22.03.2024 він прибув додому. 23.03.2024 - взятий на військовий облік в ТЦК. Коли працівник повинен приступити до роботи?

Приступити до роботи працівник має на наступний день, після взяття на облік у своєму ТЦК.


Підтвердженням того, що працівника звільнено з військової служби є військовий квиток.


Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється в порядку, передбаченому положеннями про проходження військової служби громадянами України (ч. 7 ст. 26 Закону України від 25.03.1992 № 2232-XII «Про військовий обов'язок і військову службу»; далі - Закон № 2232).


Закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (ч. 3 ст. 24 Закону № 2232).


До військового квитка працівника військова частина має внести службові відмітки про прийняття та звільнення з військової служби з посиланням на дату та номер наказу.


Дати, вказані у військовому квитку як початок і закінчення військової служби, визначають період, у який відповідно до статті 119 КЗпП, на працівника поширюються гарантії щодо збереження місця роботи та посади.


Як правило, дата звільнення з військової служби визначається з урахуванням часу, необхідного для того, щоб дістатися до місця проживання. Також слід мати на увазі, що відповідно до частини 11 статті 26 Закону № 2232 він зобов’язаний у п’ятиденний строк прибути до ТЦК для взяття на військовий облік.


Тож, вам варто перевірити у військовому квитку, коли саме працівник був демобілізований та став на облік в ТЦК.


Раніше Мінсоцполітики у листі від 05.10.2015 № 1277/13/84-15 надавало таке роз’яснення:

«звільнені з військової служби у 5-денний строк після виключення зі списків особового складу військової частини зобов'язані прибути до районних (міських) військових комісаріатів для взяття їх на військовий облік. Таким чином, днем фактичної демобілізації вважається день виключення зі списків особового складу військової частини у зв’язку зі звільненням з військової служби (оформлюється наказом військової частини, про що робиться відповідний запис у військовому квитку). Отже, працівник повинен прибути на роботу після звільнення його з військової служби, взяття на військовий облік та у разі необхідності проїзду до місця проживання (перебування)».

До дати взяття на облік в ТЦК працівника слід табелювати кодом ІН.


Як правило працівник має написати заяву про вихід на роботу, а роботодавець видає відповідний наказ.


Не виключено, що після звільнення з військової служби працівник виявить намір оформити відпустку. Він повинен написати відповідну заяву, а роботодавець видає відповідний наказ.


Тому можете спочатку видати наказ про вихід на роботу після звільнення з військової служби, але одразу видати наказ про надання відпустки працівнику.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland