Оформлення відпустки директора поза графіком відпусток

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Як правильно оформити директору щорічну оплачувану відпустку на декілька днів, якщо він йде у відпустку не за графіком?

Оскільки директор іде у відпустку поза графіком, то заяву на себе він не пише, а одразу видає наказ про надання відпустки із формулюванням «Відбуваю у щорічну відпустку....» та підписує його.


Директор, як і будь-який інший найманий працівник підприємства, має право на щорічну основну відпустку повної тривалості (не менше ніж 24 календарних дні) за відпрацьований рік (ст. 6 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки»; далі - Закон про відпустки).


Щорічну відпустку директора, яка передбачена графіком, оформлюють за загальними правилами.


По-перше, відпустка директора повинна бути передбачена графіком відпусток, згідно статті 10 Закону пpо відпустки.


По-друге, за два тижні дo початку передбаченого графіком строку відпустки, кадрова служба (або працівник, що виконує функції роботи з кадрами) надає директору повідомлення про дату початку відпустки.


А далі оформлюється наказ про надання відпустки, який підписує директор «сам на себе». Підставою для видання наказу буде графік відпусток.


Якщо відпустка надається поза графіком, то заяву на себе директор не пише, а одразу видає наказ про надання відпустки із формулюванням «Відбуваю у щорічну відпустку....» та підписує його.


Але якщо в статутних документах підприємства передбачено, що надання відпустки директор має погоджувати із засновниками, то він пише таку заяву власнику або голові зборів учасників товариства. У заяві має бути зазначена дaта відпустки, її тривалість.


Після цього проводяться збори, порядок денний яких стосується надання відпустки директору. Результати оформляють у вигляді протоколу. Якщо це передбачено статутними документами, то у протоколі вказують на кого покладаються обов'язки директора під час його відпустки.


Далі оформлюють наказ про надання відпустки, який підписує директор.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Шаблони та зразки документів:


Наказ про надання щорічної основної відпустки директору

Наказ про тимчасове виконання обов'язків директора на період його відпустки

Повідомлення про дату початку відпустки


Стаття на тему:


Головбух, директор у відпустці підписали документи: наслідки пояснив юрист