Військово-обліковий документ: кому (не) пред’являти

Після прийняття Закону №3633, який набере чинності 18 травня, ст. 22 Закону про мобілізацію міститиме норму, згідно якої усі громадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років будуть зобов’язані завжди мати при собі військово-обліковий документ та пред'являти його на вимогу. Про який документ йде мова і кому його пред’являти - у публікації


Види військово-облікових документів


Порядок № 1487 чітко визначає, який саме військово-обліковий документ має бути в громадянина України, залежно від його статусу:


  1. призовник - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  2. військовозобов'язаний - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного;
  3. резервіст - військовий квиток (п. 20 Порядку № 1487).


Не є військово-обліковим документом:


  1. облікова послужна картка,
  2. пенсійне посвідчення (призначена пенсія по інвалідності),
  3. довідка ВЛК (визнання особи непридатною до військової служби).


Військовий облік: перебування, виключення, зняття


Призовники, військовозобов'язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання, у відповідних районних або міських ТЦК.


Граничний вік перебування в запасі, тобто на військовому обліку, в загальному випадку - 60 років (ч. 4 ст. 28 Закону № 2232).


В той же час, через різні обставини, до досягнення 60-річного віку, особа може бути виключена або знята з військового обліку, про що у військово-обліковому документі робиться відповідна позначка, а особа має вчинити/не вчиняти певні дії.


Громадянин України, що виключений з військогового обліку за станом здоров'я (п. 3 ч. 6 ст. 37 Закону № 2232), не мусть поновлюватись на військовому обліку незалжено від року, коли його виключили з обліку. Він не військовозобовязаний.


Громадянин України, знятий з військового обліку за станом здоров'я (наказ № 342), має поновитись на військовому обліку (рішення Сумського окружного адмінсуду від 04.06.2019 у справі № 480/1467/19).


Вилучення військового квитка та тимчасового посвідчення


У зв’язку з розширенням кола осіб, що мають право перевіряти військово-облікові документи, природньо, що збільшиться і кількість таких перевірок. І, оскільки громадяни (в більшості своїй) не володіють всією базою законодавчих норм щодо своїх прав, може виникнути питання:

чи можуть вилучити військово-обліковий документ? 

Військовозобов'язаний, резервіст може передавати військовий квиток іншим фізичним чи юридичним особам лише за умови одержання оформленої у встановленому порядку розписки про отримання відповідними фізичними чи юридичними особами такого квитка (п.13 Положення про військовий квиток).


В такому випадку, замість військового квитка громадянин матиме при собі розписку.


Вилучення тимчасового посвідчення у військовозобов'язаного фізичними чи юридичними особами здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (п. 5 Порядку № 610). 


Проте на сьогодні такий документ відсутній.


Документи, який пред’являє уповноважений ТЦК та поліцейський


Згідно п. 3 ст. 18 Закону про поліцію звертаючись до особи, поліцейський зобов'язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред'явити на її вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацію, не випускаючи його із рук.


На жаль, з уповноваженим представником ТЦК не так все однозначно і Закон про мобілізацію не прописує що саме повинен мати уповноважений представник ТЦК і що саме він має надати на вимогу тієї особи, в якої він буде вимагати військово-обліковий документ.


Проте було роз'яснення Мін’юсту від 28.02.2023, де профільне Міністерство зазначало, що на прохання уповноважена особа ТЦК зобов’язана:


  1. надати службове посвідчення,
  2. пред'явити копію наказу, яким визначене право на перевірку документів,
  3. назвати підставу для перевірки документів


Згідно Положення про ТЦК штатні посади ТЦК комплектуються військовослужбовцями, держслужбовцями та працівниками збройних сил. Проте, як зазначає Міноборони в листі від 01.03.2024 №116/2/1/6/2810, чинними нормативно-правовими актами України не встановлено зразок та технічний опис бланка службового посвідчення працівників Збройних Сил ТЦК та СП. А керівник ТЦК, згідно п.12 Положення про ТЦК, має право видавати у межах своїх повноважень накази та розпорядження.


Отже, уповноважений представник ТЦК повинен мати при собі службове посвідчення і копію наказу, яким він уповноважений перевіряти військово-облікові документи у громадян.


Фото- та відеофіксація


Згідно майбутньої редакції ч. 6 ст. 22 Закону № 3543 з 18.05.2024 під час перевірки документів упоповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснє фото і відеофіксацію процесу пред'явлення та перевірки документів, а також може застосовувати технічні приклади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. З 18 травня поточного року ця норма однозначно запрацює для поліцейських, але зазначені вимоги будуть застосовуватися уповноваженими ТЦК лише через 3 місяця з дня опублікування закону, тобто з 17 липня 2024 року.


Висновок


  1. Громадяни України чоловічої статі від 18 до 60 років повинні мати при собі військово-обліковий документ, відповідно до свого статусу: посвідчення про приписку до призивної дільниці, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. 
  2. З 18 травня поточного року цей військово-обліковий документ може перевіряти уповноважений представник ТЦК або поліцейський. При цьому така перевірка може здійснюватися з використанням фото - або відеозапису.


Джерело: kadroland