Наслідки прийняття на роботу військовозобов’язаного без відмітки про взяття на облік у військовому квитку

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Яку відповідальність несе кадровик за прийняття на роботу працівника з військово-обліковими документами, в яких відсутня інформація про взяття на облік?

За таке порушення передбачений штраф у розмірі від 5 100 до 8 500 грн.


Згідно частини 1 пункту 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджених постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487, призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку:


  1. за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані Служби зовнішньої розвідки - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад.


На даний час за будь-які порушення ведення військового обліку може бути накладено адміністративний штраф в розмірі від 5100,00 до 8500,00 грн відповідно до статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.


Тому доцільно майбутнього працівника перед прийняттям направити до ТЦК та СП для постановки на облік. Надайте йому Повідомлення щодо уточнення (оновлення) військово-облікових даних. І тоді відповідальності не буде.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Статті на тему:


Капкани військового обліку: ТОП-7 кейсів

Військово-обліковий документ: кому (не) пред’являти

Військовий облік на підприємстві: ТОП-5 запитань та відповідей

Військовий облік: обов’язкові документи на підприємстві для уникнення штрафів у 2024 році

Військовий облік при прийнятті на роботу: важливі акценти