Новий розмір штрафу за військовий облік - 59500 грн! Закон прийнято!

Верховна Рада прийняла у другому читанні Закон на базі Законопроекту №10379. Законопроект передбачає збільшені штрафи за порушення правил військового обліку, за порушення Закону про оборону та Закону про мобілізацію. З якою новою реальністю треба буде працювати та жити в подальшому – далі в публікації.


Нові розміри адміністративних штрафів


Перш за все, варто зазначити, що в Кримінальний кодекс ніякі зміни не вносилися, тож кримінальної відповідальності, наприклад, за неявки по повістці на ВЛК, чи на уточнення даних, не буде (це передбачалося в першій редакції).


Зміни внесено в КпАП, зокрема в статті 210 та 2101. Тепер в ст. 210 «Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку» передбачено, що за невиконання правил військового обліку призовники, військовозобов'язані і резервісти в особливий період (той, що триває зараз), можуть притягуватися до відповідальності у вигляді штрафу і його максимальна сума - 25 500 грн.


Таким чином, за неявку по повістці, за негайне неповідомлення про втрату військово-облікових документів, може бути застосовано штраф в розмірі 25 500 грн.


Також внесено зміни у статтю 2101 «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію», і за цією статтею можуть притягатися до відповідальності і громадяни, і посадові особи.


Громадяни можуть притягатися до відповідальності, наприклад, у зв'язку з тим що вони після 18 травня і до 17 липня не уточнять свої дані через ТЦК та СП чи електронний кабінет. За таке порушення передбачено штраф у розмірі до 25500 грн. А на посадових осіб, зокрема, за неведення військового обліку, неналежне ведення військового обліку, може накладатися штраф у сумі до 59 500 грн.


Відповідальність за «старі» та «нові» правопорушення


До того часу, як закон набере чинності, є час, щоб почати вести військовий облік, перервати протиправну бездіяльність і не наражатися на такий великий штраф.


За порушення, які мали місце до набрання чинності цим законом, відповідальність буде по «старим» розмірам, тобто 8500 грн. А якщо порушення будуть скоєні після набрання чинності законом, то штраф вже буде за «новими» розмірами.


Джерело: kadroland