Виплата вихідної допомоги при звільненні у зв'язку з виходом на пенсію не передбачена

Водночас, відповідно до ст. 13 КЗпП, колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги

Чи передбачена виплата одноразової вихідної допомоги при припиненні трудового договору з підстави звільнення за власним бажанням в зв’язку з виходом на пенсію працівника промислового підприємства?

У роз’ясненні Держпраці зазначили, що ст. 44 КЗпП не передбачає виплати вихідної допомоги при припиненні трудового договору з підстави звільнення за власним бажанням в зв’язку з виходом на пенсію.


Водночас, відповідно до ст. 13 КЗпП, колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги.


Положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємства, установи, організації, фізичної особи, яка використовує найману працю, незалежно від того, чи є вони членами професійної спілки, і є обов’язковими як для власника або уповноваженого ним органу, фізичної особи, яка використовує найману працю, так і для працівників (ст. 18 КЗпП).


Джерело: Держпраці