Електронний військовий квиток у Дії: як отримати та чи переоформлювати старий

З 18 травня діє нова форма військово-облікового документа. А чи треба замінювати вже існуючий? Про це і не тільки – далі в публікації


Законодавчі норми щодо форми та порядку оформлення військово-облікового документа


З 18 травня поточного року в Законі №2232 набрала чинності норма, за якою форма, порядок оформлення, створення та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов'язаних та резервістів (мова йде саме про єдиний військово-обліковий документ) визначається Кабміном. А для військовослужбовців – відповідно Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ, СБУ, розвідувальним органам України, Управлінням державної охорони України і Держслужбо спецзв'язку та захисту інформації України.


Одночасно з цим з 18 травня запрацювала Постанова №559, якою затверджено:


  1. Порядок оформлення, створення та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов'язаних та резервістів;
  2. форму військово-облікового документа.


Форма військово-облікового документа


Військово-обліковий документ за новою формою (за єдиною формою) - це документ, який визначає належність його власника до виконання військового обов'язку, який оформлюється або створюється та видається громадянину України, який є призовником, військовозобов'язаним або резервістом, у тому числі якщо він був виключений з військового обліку та не отримував такий документ до набрання чинності Постановою №559, тобто до 18 травня 2024 року.


При цьому новий військово-обліковий документ може бути оформлений та створений як в електронній формі, так і у паперовій формі.

І військово-обліковий документ в електронній формі, і військово-обліковий документ в паперовій формі мають однакову юридичну силу

Бланк військово-облікового документа в паперовій формі виготовляється самостійно районними міськими ТЦК або їх відділами згідно з вимогами зазначеними в Додатку 1 до Постанови №559.


При цьому бланк військово-облікового документа виготовляється з паперу і має розмір 148 х 240 мм (формат А5), зміст пунктів 1 - 8 заповнюється на лицьовому боці військово-облікового документа, пунктів 9 - 15 - на його зворотному боці. У верхній лівій частині лицьового боку документа вклеюється кольорова фотокартка його власника розміром 35 х 45 міліметрів, яка засвідчується гербовою мастиковою печаткою районного (міського) ТЦК.


Отже, оновлена форма єдиного військово-облікового документа для призовників, військовозобов'язаних та резервістів дуже нагадують тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, яке ТЦК раніше друкували на форматі А5.


Паперовий військово-обліковий документ


На паперовому військово-обліковому документі буде зазначено у верхній частині штрих-код. Він буде зазначатися тільки для призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які перебувають або були виключені, або зняті з військового обліку.


Номер військово-облікового документа для призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які перебувають або були виключені, зняті з військового обліку, має відповідати окремому номеру запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг».

Відомості, що зазначені військово-обліковому документі громадянина України, який перебуває або був виключений з військового обліку, повинні відповідати відомостям що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг»

У разі, коли відомості, зазначені у графах 1 – 5, 13 та 14 військово-облікового документа на бланку не відповідають відомостям, що міститься в реєстрі «Обріг» призовників, військовозобов’язаних та резервістів, він вважається недійсним.


Електронний військово-обліковий документ


Щодо військово-облікового документа в електронній формі, то планується що він буде формуватися засобами:


  1. Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатку;
  2. Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони;
  3. Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатку Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).


QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військово-обліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.


Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.


QR-код повинен бути:


  1. придатним для зчитування технічними засобами ініціатора перевірки,
  2. цілісним,
  3. неушкодженим,
  4. нанесеним на будь-який носій достатнього розміру та необхідної контрастності.


Підставою непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами.


Військово-обліковий документ, виданий до 18 травня

Ну а що ж робити з тими військово-обліковими документами ( для призовників - це посвідчення про приписку до призивної дільниці, для військовозобов'язаних – це військовий квиток або тимчасове посвідчення військового зобов'язаного, для резервістів – це військовий квиток), які були видані до 18 травня поточного року?

На це є пряма відповідь у Законі №3633:

військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов'язку, виданий до 18 травня 2024 року, є чинним та не потребує обов'язкової заміни у випадках (з підстав) затвердження органам державної влади нової форми військово-облікового документа.

Аналогічна норма міститься і в Постанові №559:

військово-облікові документи оформлені до набрання чинності цієї Постанови (це до 18 травня поточного) року вважається дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка.

Джерело: kadroland