Який встановити розмір доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Чи можна при покладанні обов'язків на іншого працівника (на час його відпустки) встановити доплату у розмірі 5% від окладу відсутнього працівника?

Так, такий розмір доплати може встановити. Звісно, якщо це передбачено умовами колдоговору, а за його відсутності визначено іншим локальним актом підприємства.


Відповідно до ст. 105 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадять доплату за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника.


Розміри доплат за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника встановлюють на умовах, передбачених у колективному договорі. На це вказує не лише ст. 105, а й ст. 97 КЗпП. При чому в останній читаємо:

якщо колдоговір не укладено, роботодавець зобов'язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а за його відсутності з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Часто-густо коли мовиться про доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, її встановлюють у розмірі 50% посадового окладу (тарифної ставки).


Водночас у додатку 3 до Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019—2021 роки (продовжує діяти до укладання нової угоди) вказано, що таку доплату установлюють у розмірі до 100% тарифної ставки (окладу, посадового окладу) відсутнього працівника.


Отже, у колдоговорі / іншому документі, можна встановити розмір саме так, як це зроблено у Генеральній угоді (підприємства, на яких вона поширюється, так і мають зробити), або визначити, до прикладу, вилку 5%-50% тарифної ставки (окладу) відсутнього працівника.


А ось конкретний розмір доплати залежить від обсягу виконуваних робіт і його визначає керівник підприємства (з огляду на колдоговір) в наказі про покладення на працівника обов'язків тимчасово відсутнього працівника.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Шаблони та зразки документів:


Наказ про виконання обов'язків тимчасово відсутнього головного бухгалтера

Наказ про виконання обов'язків тимчасово відсутнього головного бухгалтера директором

Наказ про виконання обов'язків з військового обліку у разі тимчасової відсутності відповідальної особи


Брошури та чеклісти:


Навігатор кадровика «Оформлення сумісництва, суміщення, тимчасового виконання обов’язків та заступництва»