Економічне бронювання від мобілізації: ФОП та наймані працівники

Відомо, що 18 червня депутати схвалили закон, в якому передбачили бронювання до 25% працівників підприємств. Крім того, 11 червня у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт №11331, який містить норму про економічне бронювання. А 17 червня з'явились альтернативні законопроєкти. Така кількість проєктів дає підставу вважати, що економічному бронюванню все ж таки бути


Умови економічного бронювання за законопроєктом №11331


Бронюванню підлягають військовозобов’язані у господарюючих суб’єктів:


  1. які за кожного заброньованого працівника щомісячно сплачують до державного бюджету збір за бронювання військовозобов’язаних, встановлений Податковим кодексом України,
  2. у яких відсутня заборгованість з виплати зарплати та зі сплати податків, зборів і обов’язкових платежів.


ФОП та/або його наймані працівники мають право на бронювання, за умови, якщо:

  1. обсяг доходу ФОПа протягом календарного місяця становить не менше трикратного розміру збору за бронювання військовозобов’язаних, встановленого Податковим кодексом України,
  2. ФОП вів господарську діяльність протягом попереднього річного звітного періоду.


Особливості бронювання має визначити Кабмін відповідним Порядком.


Сума щомісячного збору за заброньованого працівника


Суму збору прописали в законопроєкті №11332: він дорівнює розміру одна тисяча 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (20400 грн) для суб’єктів господарювання, які бронюють.


До речі, до цього законопроєкту є вже альтернативний №11332-1 і в ньому збір становить також одну тисячу 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, але вже для ФОП, які здійснюють бронювання.


Також є альтернативний проєкт №11332-2. В ньому пропонують: госпсуб’єкти, які бронюють працівників, мають сплатити збір за бронювання у розмірі 1200 нмдг (20400 грн). Але бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу на підприємствах, в установах і організаціях, які сплачують ЄСВ більше ніж 5 мінзарплат та мають штатну чисельність працівників від 10 осіб – до 50% кількості призовників, військовозобов’язаних та резервістів (в тому числі тих, які працюють за трудовими договорами).


Альтернативні законопроєкти, нові критерії бронювання


За №11331-1 бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу:


  1. на підприємствах, установах, організаціях, де середньомісячна заробітна плата військовозобов'язаного працівника становить не менше 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на 1 січня календарного року (36 тис 336 грн), та відсутні зарплатна і податкова заборгованості.


А за проєктом №11331-2, окрім умови середньомісячної зарплати для юросіб, також встановлюють додаткову умову для ФОПа:


  1. він має бути зареєстрований підприємцем не пізніше ніж за шість календарних місяців до набрання чинності Закону України «Про засади державної промислової політики»;
  2. обсяг доходу протягом останнього для місячного податкового (звітного) періоду, становить не менше трикратного розміру збору за бронювання.


Ще один законопроєкт економічного бронювання №11388


За цим проєктом бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу:


1) в органах державної влади, інших державних органах на посадах:


  1. державної служби категорії «А», голів обласних, районних, районних у місті (у разі створення) рад, сільських, селищних, міських голів – усі військовозобов’язані;
  2. державної служби категорії «Б», «В» – до 50% кількості призовників, військовозобов’язаних та резервістів;


2) в органах місцевого самоврядування – до 50% кількості призовників,військовозобов’язаних та резервістів, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;


3) в іноземних посольствах та консульствах в Україні – до 50% кількості призовників, військовозобов’язаних та резервістів;


4) в Національній поліції України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Службі судової охорони, в судах, інших державних органах та установах системи правосуддя та органах досудового розслідування, патронатних службах за виключенням військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цієї частини;


5) на підприємствах, в установах і організаціях, які сплачують ЄСВ більше ніж еквівалент 5 мінзарплат та мають штатну чисельність працівників від 10 осіб – до 50% кількості призовників, військовозобов’язаних та резервістів (в тому числі тих, які працюють за трудовими договорами).


6) на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування енергетичної та комунальної системи, а також оборонно – промислового комплексу в особливий період – до 50 % кількості призовників, військовозобов’язаних та резервістів (в тому числі тих, які працюють за трудовими договорами).


Військовозобов’язані, які заброньовані, зобов’язані уточнити свої облікові дані стосовно їх бронювання через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста або у ТЦК та СП за місцем свого перебування або знаходження.


Що таке економічна мобілізація


Голова Комітету ВРУ з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха повідомив, що депутати розробляють законопроєкт щодо запровадження економічної мобілізації паралельно з економічним бронюванням.


Нардеп пояснив, що фактично це означає, що на суму вартості бронювання потрібно надати послуг на ту саму суму.

Наприклад, ви хочете забронювати чотирьох працівників, це сума 80 тисяч гривень на місяць, тобто ви як власник бізнесу маєте укласти контракт з якоюсь бригадою на безкоштовні послуги в межах 80 тис. грн на місяць. І за це отримаєте право броні чотирьох працівників.

Висновки


Економічне бронювання, схоже, рано чи пізно запровадять. Проєкти, за певних умов, дають надію ФОПам бути заброньованим та забронювати своїх працівників.


Із запропонованих варіантів вбачаємо, що:


  1. юрособа має сплачувати збір за кожного заброньованого 20 400 грн, не повинно бути заборгованості із зарплати й податків, і як додаткова умова — середньомісячна зарплата має становити 36 336 грн.
  2. ФОП повинен мати місячний дохід 61 тисячу 200 грн і мав вести господарську діяльність протягом попереднього року. Додаткова умова — має бути зареєстрований підприємцем не пізніше ніж за шість календарних місяців до набрання чинності цього Закону.


Джерело: kadroland