Топ-7 питань, які перевіряє Держпраці 

На час дії воєнного стану дозволено проводити лише позапланові перевірки, перелік яких і підстави проведення яких визначені ст. 16 Закону № 2136. Тож прийдуть не до всіх і перевірятимуть далеко не все


Що контролює Держпраці під час воєнного стану 


Отже, перевірятимуть: 


  1. дотримання вимог Закону України від 15.03.2022 № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі - Закон № 2136);
  2. виявлення неоформлених трудових відносин;
  3. законність припинення трудових договорів. 


Під час проведення перевірки з’ясовуються лише ті питання, необхідність перевірки яких стала підставою для здійснення цього заходу, з обов’язковим зазначенням цих питань у посвідченні або направленні на проведення перевірки.


Тож, якщо темою перевірки є незаконне звільнення працівника, то перевіряти правильність нарахування йому зарплати або надання відпусток перевіряльники не мають права.


Розглянемо найбільш розповсюджені питання, які перевіряє Держпраці.


«Примусові» неоплачувані відпустки


Ініціатива щодо надання неоплачуваної відпустки має надходити від працівника. Підтвердженням цього є його заява. В жодному разі не можна змушувати та погрожувати працівникам відпустками без оплати, не можна надсилати повідомлення і пропозиції взяти неоплачувану відпустку.


Якщо є необхідність відмовити працівнику у наданні відпустки без оплати, то краще написати письмове пояснення з посиланням на норми законодавства.


Незаконні обмеження оплачуваних відпусток 


Згідно із Законом № 2136, у період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.


Отже, обмежувати щорічні додаткові відпустки за поточний робочий рік та соцвідпустку на дітей за поточний календарний рік не можна.


Також не можна не надавати соцвідпустку на дітей за минулі роки. Але можна (не обов’язково!) відмовити у наданні невикористаних днів щорічної відпустки, причому основної та додаткової.


Єдина категорія працівників, яким можна відмовити у наданні будь-якого виду відпустки, це працівники, що залучені до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.


Зрозуміло, що навіть цій категорії не можна відмовити у наданні декретної відпустки та відпустки для догляду за дитиною до 3 років.


Якщо буде встановлено немотивоване обмеження або відмову, роботодавця «змусять» надати відпустку працівнику. І якщо виконати це за приписом, то штрафу не буде.


Обмеження або відмова у виплаті компенсації за невикористану відпустку


Існує два золотих правила: в період трудових відносин не можна заміняти дні щорічної відпустки та соцвідпустки на дітей грошима, а при звільненні не виплачувати або обмежувати суму компенсації.


Зокрема, якщо жінка має право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні та соцвідпустку на дітей тривалістю 10 календарних днів, то їй слід надати 34 календарні дні відпочинку або компенсувати при звільненні. Компенсація без звільнення в цьому випадку під забороною, навіть якщо на це буде заява працівниці.


Ймовірний сценарій: доведеться повністю погасити заборгованість з компенсації, а ще виплатити середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців. Таке покарання передбачене ст. 116 КЗпП у разі порушення строків виплати належних сум при звільненні з вини роботодавця. 


Безпідставне призупинення дії трудового договору


Призупинення дії трудового договору може бути запроваджене, якщо одночасно виконуються такі умови:


  1. роботодавець не може надавати роботу;
  2. працівник не може виконувати роботу;
  3. необхідність призупинення пов’язана зі збройною агресією проти України (хоча на території, де розташоване підприємство, може і не бути активних бойових дій або окупації). 


Якщо ж бодай одна умова не виконується, то призупинення неможливе.


Наприклад, якщо з працівником призупинено дію трудового договору, але підприємство продовжує працювати, то, скоріш за все, мова йтиме про простій не з вини працівника.


Час такого простою оплачується із розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівнику розряду (окладу), тобто роботодавця змусять оплатити період вимушеної бездіяльності працівника.


Неповідомлення про зміну істотних умов праці


Працівника слід повідомляти про зміну істотних умов праці й протягом воєнного стану. Однак зробити це можна не за 2 місяці, як у мирний час, а не пізніше, як до запровадження таких умов.


У випадку, якщо працівника не було повідомлено, роботодавцю доведеться поновити його на посаді з виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу або виплатити різницю в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік.


Неоформлені працівники

Головні поради: не підміняти трудові відносини цивільно-правовими договорами та офіційно оформлювати працівників на роботу

Зокрема, при прийнятті необхідні заява від працівника, усний або письмовий трудовий договір, паперова трудова книжка або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб, у певних випадках документ про освіту, стан здоров’я або військово-обліковий документ.


Роботодавець має видати наказ про прийняття на роботу. Обов’язково треба подати Повідомлення про прийняття працівника до податкової.


Порушення процедури припинення трудових відносин


Звільняти працівника можна тільки за підставами, чітко визначеними у КЗпП, причому деякі з них потребують дотримання чіткої процедури.


У загальному випадку при звільненні працівника обов’язково треба провести остаточний розрахунок, виплатити всі належні суми, видати копію наказу про звільнення та Повідомлення про нараховані та виплачені суми, а також заповнити й видати трудову книжку працівнику, якщо вона ще зберігається у роботодавця. 

Увага! У період дії воєнного стану у разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень, виявлених під час перевірки, штрафи, передбачені ст. 265 КЗпП, не застосовуються

Висновки:


Держпраці поновила перевірки, але наразі тільки позапланові. Однією з причин перевірки може бути заява працівника. Основні питання, які перевіряються:


  1. дотримання вимог Закону № 2136;
  2. виявлення неоформлених трудових відносин;
  3. законність припинення трудових договорів. 


Однак є гарна новина: якщо виправитися до перевірки або ж виконати умови припису, «трудових» штрафів не буде.

 

Джерело: kadroland.com