Чи продовжується соціальна відпустка на дітей у разі хвороби працівника

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Працівниця взяла відпустку на двох дітей віком до 15 років. Але під час цієї відпустки вона захворіла. Чи переносити невикористані дні цієї відпустки у зв'язку з хворобою на інший період?

Так, такі дні потрібно перенести або ж продовжити відпустку на відповідну кількість днів.


Відповідно до ч. 2 ст. 11 Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) щорічну відпустку працівника слід перенести на інший період або продовжити в разі:


1) тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку.

2) виконання працівником державних або громадських обов'язків, якщо згідно з законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи зі збереженням заробітної плати;

3) настання строку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами;

4) збігу щорічної відпустки з відпусткою у зв'язку з навчанням;

5) встановлення згідно із Законом України від 26.01.2022 № 2010-IX «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей» факту позбавлення працівника особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.


А у ст. 20 Закону про відпустки читаємо про те, що додаткові відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи надають понад щорічні відпустки, передбачені статтями 6, 7 і 8 Закону про відпустки, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносять на інший період або продовжують у порядку, визначеному ст. 11 Закону про відпустки.


Тобто, якщо працівниця захворіла під час соціальної відпустки на дітей (ст. 19 Закону про відпустки), дні відпустки, на які припала тимчасова непрацездатність, мають бути перенесені на інший період або відпустку має бути продовжено на відповідну кількість днів.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland

 

Стаття на тему:

Соцвідпустка на дітей: коло претендентів та особливості надання


Шаблони та зразки документів:

Заява про перенесення відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю

Наказ про перенесення відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю