Чи брати при розрахунку «декретних» місяці, коли трудовий договір був призупинений

У Держпраці вважають, що час призупинення трудового договору має враховуватись при розрахунку декретних виплат

Із працівницею, яка йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, призупинено дію трудового договору. Чи беруться в розрахунок місяці роботи по призупиненню ТД при розрахунку декретних виплат? 

Особливості обчислення середньої заробітної плати для призначення допомоги по вагітності та пологах регулює Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУвід 26.09.2001 №1266 (далі – Порядок №1266).


Пунктами 25-30 Порядку №1266 передбачено, що допомога у зв’язку з вагітністю та пологами обчислюється, виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески.


Отже, враховуючи, що призупинення трудового договору не тягне припинення трудових відносин, а роботодавець продовжує нараховувати заробітну плату та ЄСВ (хоч і не сплачує їх), у Держпраці вважають, що час призупинення трудового договору має враховуватись при розрахунку декретних виплат.


За повідомленням ФССУ від 01.04.2022 року декретні допомоги фінансують незалежно від призупинення дії трудового договору.


Джерело: Держпраці


Коментар редакції. Не погоджуємось з такою думкою Держпраці.


Адже п. 3 Порядку №1266 визначено, що середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований єдиний внесок та / або страхові внески на відповідні види загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі - страхові внески), на кількість календарних днів зайнятості (відповідно до видів страхування - період перебування у трудових відносинах, виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, проходження служби, провадження підприємницької або іншої діяльності, пов’язаної з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин:


  1. тимчасова непрацездатність,
  2. відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами,
  3. відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком,
  4. відпустка без збереження заробітної плати,
  5. призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України,
  6. період, протягом якого працівник проходив строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або проходив військову службу за контрактом, зокрема шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, і за ним не зберігався роботодавцем середній заробіток за такий період.


Тому час призупинення трудового договору не враховують при розрахунку декретних виплат.