Умови для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності

Для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності єдиною та необхідною умовою, яка підтверджує право на її отримання, є належним чином оформлений листок непрацездатності

Фахівці ПФУ зазначають, що допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі надається у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу), у разі настання страхового випадку.


Однак, допомога по тимчасовій непрацездатності не надається якщо відсутня втрата доходу, наприклад:


  1. простій підприємства;
  2. призупинення трудових відносин.


Умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання застрахованої особи або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, а також тимчасова непрацездатність на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві:


  1. допомога виплачується застрахованим особам з 6-го дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі – МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.


По догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується застрахованій особі з 1-го дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більш як за 14 календарних днів.


Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років, якщо вона потребує стаціонарного лікування, виплачується застрахованій особі з першого дня за весь час її перебування у стаціонарі разом з хворою дитиною.


Для догляду за хворим членом сім’ї (крім догляду за хворою дитиною віком до 14 років) надається застрахованій особі з 1-го дня, але не більш як за 3 календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби члена сім’ї та побутових обставин, – не більш як за 7 календарних днів.


Джерело: ПФУ