«Керівник проєкту» – як правильно підібрати / утворити назву посади за класифікатором професій

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь🕵️

Чи можна до штатного розпису унести посаду «Керівник проекту» код 1238?

Ні, така посада не відповідає Національному класифікатору України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженому наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 № 327 (далі – Класифікатор професій)


Класифікатор професій не передбачає професійної назви роботи «керівник проекту». Натомість у класифікаторі передбачена професійна назва роботи «Керівник проектів та програм у сфері матеріального (нематеріального) виробництва» з кодом 1238.


У разі застосування такої назви посади відповідно до норм та положень КП до штатного розпису та трудової книжки слід вносити один із таких варіантів:


  1. керівник проектів та програм у сфері матеріального (нематеріального) виробництва;
  2. керівник проектів та програм у сфері матеріального виробництва;
  3. керівник проектів та програм у сфері нематеріального виробництва.
Увага: хоча за нормами правопису правильним є написання слова «проєкт», під час застосування назви посади «Керівник проектів та програм у сфері матеріального (нематеріального) виробництва» та похідних від неї слід використовувати саме назву із Класифікатора професій зі словом «проект».

Також від базової професійної назви роботи «Менеджер (управитель)» з кодом КП 1231 можна утворити назви посад «Менеджер проєкту» чи «Управитель проєкту». Це уможливлює Примітка 2 Додатка В до Класифікатора професій:

Назви професій можуть бути розширені за потребою термінами та словами, які уточнюють виконувані роботи, сферу діяльності за умови дотримання лаконічності викладення, якщо інше не передбачено у КП чи відповідних законодавчо-правових актах.

Новоутворені назви посад наслідують код базової професії – 1231. При цьому тут можемо використовувати слово «проєктів», адже це слово додається до назви професії / посади наведеної у класифікаторі, а не міститься у ньому.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал», «Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland

 

Шаблони та зразки документів:


Штатний розпис на 2024 рік


Брошури та чеклісти:


Енциклопедія кадровика та бухгалтера «Штатний розпис для 2024 року: рекомендації та зразки документів»