Чи накладає ДПС штрафи за неподання повідомлення про прийняття на роботу

ДПС лише приймають від роботодавців повідомлення про прийняття на роботу, проте не регулюють питання трудових відносин. Державний нагляд та контроль за додержанням законодавства про працю здійснює Держпраці. Штрафи за порушення, вказані в другій частині ст. 265 КЗпП, накладаються саме Держпраці

Який орган накладає штрафи за неподання роботодавцями повідомлення про прийняття працівника на роботу?

Відповідно до положень Постанови КМУ від 17 червня 2015 року №413, органи ДПС лише приймають від власників підприємств, установ, організацій чи фізичних осіб та/або резидентів Дія Сіті повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту або припинення трудового договору з домашнім працівником, проте не регулюють питання трудових відносин, встановлених ст. 24, частиною другою ст. 173 прим. 3 КЗпП та частиною першою ст. 23 Закону України від 15 липня 2021 року №1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».


Згідно з п. 1 Положення про Державну службу України з питань праці, затвердженого постановою КМУ від 11 лютого 2015 року №96, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, є Державна служба України з питань праці.


Державний нагляд та контроль за додержанням законодавства про працю юридичними особами незалежно від форми власності, виду діяльності, господарювання, фізичними особами, які використовують найману працю, здійснює Держпраці, у порядку, визначеному КМУ (ст. 259 КЗпП).


При цьому штрафи, зазначені в частині другій ст. 265 КЗпП, накладаються Держпраці, у порядку, визначеному КМУ.


Джерело: ДПС