Раді рекомендують прийняти закон про створення е-реєстру військовозобов'язаних в Україні

Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує Раді прийняти законопроєкт №10062 як закон. Даним законопроєктом передбачається передавання особистих даних про військовозобов'язаних до Міністерства оборони

Нагадаємо, 18.09.2023 року у ВРУ було зареєстровано законопроєкт №10062 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану».


Законопроєкт розроблено з метою законодавчого удосконалення процедури інформаційної взаємодії між державними реєстрами, встановлення можливості подання заяви (звернення) в паперовій або електронній формі до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, а також визначення порядку набуття військовослужбовцями статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану.


Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів буде електронною інформаційно-комунікаційною системою для збирання, зберігання, обробки та використання даних про громадян України віком від 17 до 60 років, які містяться у різних державних реєстрах.


Крім того, передбачається створення Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста. Це програмний інтерфейс Реєстру, призначений для відображення відомостей про призовника, військовозобов’язаного, резервіста, які містяться у Реєстрі.

Згідно з цим законопроєктом, передбачається передавання особистих даних про військовозобов'язаних до Міністерства оборони. Ці дані будуть внесені до е-реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів, який базується на інформації з різних державних реєстрів

9 січня 2024 року Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув законопроєкт №10062 та рекомендував Раді прийняти його у другому читанні та в цілому в запропонованій Комітетом редакції.


Джерело: ВРУ