Відпустка без збереження зарплати через воєнний стан до 90 к. дн.

Під час дії воєнного стану працівники, котрі набули статусу внутрішньо переміщеної особи або виїхали за кордон, мають право, написавши відповідну заяву, взяти відпустку загальною тривалістю до 90 к. дн. – одразу або частинами. Роботодавець не може відмовити працівнику в її наданні

Фахівці Держпраці роз’яснили, що відповідно до ч. 4 ст. 12 Закону України від 15.03.2022 №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» працівнику який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження зарплати на строк, зазначений у заяві працівника.


Така відпустка обмежена у тривалості її надання, хоча і може надаватися частинами, але сумарно не більше 90 к. дн. упродовж дії воєнного стану з урахуванням усіх продовжень.

Держпраці вказує, що роботодавець не може відмовити працівнику в її наданні. Проте перебування в такій відпустці не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку 

Водночас додамо, що за домовленістю сторін відпустка без збереження зарплати може надаватися й на довший термін, але до закінчення дії воєнного стану. Мова йде про відпустку без збереження зарплати за ч. 3 ст. 12 Закону №2136. Саме вона може надаватися необмеженої тривалості, головне, щоб в рамках дії воєнного стану.


Джерело: Держпраці