Працівниця у відпустці по догляду за дитиною планує звільнитись: чи виплачувати компенсацію за «дитячу» відпустку

👇 Таке питання надійшло до сервісу «Особистий Консультант», наші експерти ретельно працювали над ним та надали вичерпну відповідь 🕵️

Працівниця перебуває у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років до 04.05.2024. Планує звільнятися не виходячи на роботу. В неї є діти - 04.04.20216 та 04.05.2021 року народження. При звільненні ми маємо їй виплатити компенсацію відпустки як матері, що виховує двох дітей віком до 15 років за 2021-2024 рр. (по 10 к. дн. на кожен рік). Але по молодшій дитині вона має статус одинока мати. Чи повинні ми виплатити їй компенсацію відпустки як одинокій матері за всі ці роки (по 7 к. дн. за кожен рік)?

Так, вам потрібно виплатити компенсацію за соцвідпустку на дітей за 2021-2024 роки тривалість по 17 к. дн, оскільки є 2 підстави.


Соцвідпустка на дітей надається щороку, тобто за календарний рік повної тривалості і не залежить від відпрацьованого часу.

Увага! Норма статті 19 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі – Закон № 504) до 9 травня 2021 року мала умову щодо працюючої жінки. З 9 травня 2021 року такої умови вже немає

Тобто щоб отримати таку відпустку за певний рік, потрібно щоб в такому році виникло право на відпустку. А тому працівниці, яка не працювала через відпустку для догляду за дитиною, чи неоплачувану відпустку, призупинення, простій тощо, належить соцвідпустка на дітей тривалістю 10 к. дн. за календарний рік, починаючи з 2021 року. Це підтверджують і у Держпраці.


Отже за 2021-2024 роки жінці належить соцвідпустка на дітей. І у разі звільнення їй має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні такої відпустки.


Проте якщо з однією підставою у ваму випадку проблем нема (тут гарантовано є по 10 к. дн.), то підставу «одинока мати» (для 7 к. дн.) слід підтвердити.


Стаття 19 Закону № 504 на жаль не містить уточнення, хто є одинокою матір’ю.


За пунктом 9 постанови Постанови Верховного суду України від 06.11.1992 № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів», одинокою матір’ю вважають:


  1. жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері;
  2. вдову;
  3. іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама. При чому на думку Мінекономіки (лист від 10.06.2022 № 4712-06/36178-09), до такої категорії жінок відносять розлучену жінку; жінку, яка виховує дитину без батька, у тому числі й жінку, яка народила дитину, не перебуваючи у шлюбі, і при цьому батько визнав дитину; жінку, яка вийшла заміж, але її дитина новим чоловіком не усиновлена, оскільки батько у дитини є.
Звертаємо увагу! Якщо жінка народила дитину у цивільному шлюбі (не зареєстрованому офіційно) і продовжує після цього вести спільне господарство з батьком дитини, разом проживає з ним і виховує дитину, права на одержання додаткової соціальної відпустки як одинока мати не має (лист Мінпраці від 14.04.2008 № 235/0/15-08/13)

Документи, що підтверджують статус одинокої матері, залежать від статусу одинокої матері:


  1. Жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено за вказівкою матері: копія свідоцтва про народження дитини; копія довідки органів РАЦСу про підстави внесення до Книги реєстрації народжень відомостей про батька дитини.
  2. Вдова: копія свідоцтва про народження дитини; копія свідоцтва про шлюб; копія свідоцтва про смерть чоловіка.
  3. Розлучена жінка: копія свідоцтва про народження дитини; копія свідоцтва про розірвання шлюбу; документ, що підтверджує відсутність участі батька у вихованні дитини.
  4. Жінка, яка виховує дитину без батька, у тому числі і жінка, яка народила дитину, не перебуваючи у шлюбі, і при цьому батько визнав дитину: копія свідоцтва про народження дитини; документ, що підтверджує відсутність участі батька у вихованні дитини
  5. Жінка, яка вийшла заміж (у тому числі вдова), але її дитина новим чоловіком не усиновлена: копія свідоцтва про народження дитини; копія свідоцтва про укладання нового шлюбу; довідка органів РАЦСу про те, що дитина не усиновлена новим чоловіком; документ, що підтверджує відсутність участі батька у вихованні дитини.


У листі від 10.06.2022 № 4712-06/36178-09 Мінекономіки зазначали щодо документу, який може надати розлучена жінка і який підтверджує відсутність участі батька у вихованні дитини наступне: це має бути будь-який офіційно складений, оформлений та засвідчений в установленому порядку документ:


  1. рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав;
  2. ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів;
  3. акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, утвореною на підприємстві, в установі, організації, або акт дослідження комітетом самоорганізації населення, в якому зі слів сусідів (за наявності їх підписів у акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини;
  4. довідку зі школи (садочка) про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах).


Отже, якщо працівниця підтвердить факт, що вона є одинокою матір’ю, або якщо розлучена, але батько не бере участі у вихованні дитини, вона матиме право на соцвідпустку як одинока мати.


👌 Сервіс «Особистий Консультант» – це письмові безлімітні швидкі відповіді (від 15 хвилин) на професійні питання.

Отримайте доступ до сервісу, оформивши передплату у пакетах «Професіонал»«Преміум» або «Преміум ПРО».


Джерело: kadroland


Статті на тему:


Соцвідпустка на дітей: ТОП-7 (не)типових ситуацій

Соцвідпустка на дітей: коло претендентів та особливості надання


Відео на тему:


Як надати соцвідпустку на дітей при воєнному стані


Шаблони та зразки документів:


Наказ про надання додаткової соціальної відпустки на дітей

Заява про надання соціальної відпустки на дітей (батьку)

Наказ про надання соціальної відпустки на дітей (батьку)

Заява про надання соціальної відпустки працівникам, які мають дітей (як одинокій матері)

Наказ про надання соціальної відпустки працівникам, які мають дітей (як одинокій матері)

Наказ про надання додаткової відпустки на дітей

Заява про надання додаткової відпустки на дітей


Брошури на тему:


Відпустки на дітей: сучасні правила надання та реальні кейси

Енциклопедія кадровика «Соцвідпустка на дітей: правила надання та зразки документів»