Вимоги і обмеження для українських чоловіків за кордоном

Розповідаємо про основні зміни, які торкнуться українських чоловіків, що перебувають за кордоном, у зв’язку із прийняттям Закону № 3633


Способи уточнення облікових даних чоловіками за кордоном


Згідно Закону України від 11.04.2024 № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» громадяни України, які перебувають на військовому обліку та знаходяться за кордоном, повинні уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані до 17 липня 2024 через:


  1. електронну адресу,
  2. на офіційний номер телефону, який зазначений на офіційному сайті ТЦК за місцем перебування на військовому обліку,
  3. через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).


Наслідки невиконання вимоги


В разі невиконання даної вимоги:


1. Чоловіки за кордоном не зможуть вчиняти консульські дії.


Так, згідно оновленої статті 42 Закон України від 25.03.1992 № 2232-XII «Про військовий обов'язок і військову службу» (далі - Закон № 2232):

Вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані у строки, визначені цим Законом, здійснюється за умови одночасного їх оновлення.Дійсність військово-облікових документів перевіряється консульською посадовою особою закордонної дипломатичної установи України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Не буде обмежень у вчиненні консульських дій в разі:


  1. оформлення посвідчення особи на повернення в Україну;
  2. вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України, другий з батьків яких є іноземцем або особою без громадянства;
  3. вчинення дій за заявами громадян України, які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі за кордоном.


2. За кордоном не можна буде оформити паспорт громадянина України чи закордонний паспорт без наявності військово-облікового документу.


В тій же оновленій статті 42 Закону № 2232:

В умовах воєнного стану оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон розміщеним за межами України відокремленим підрозділом (філією, представництвом) державного підприємства, що належить до сфери управління Державної міграційної служби України, громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється за умови наявності у вказаних осіб військово-облікових документів. Дійсність військово-облікових документів перевіряється працівником відокремленого підрозділу (філії, представництва) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України"

Поради редакції


  1. Хлопці, які виїхали на навчання за кордон в 15, 16 років без посвідчення про приписку, можуть до 18 років приїхати в Україну і приписатися до призовної дільниці.
  2. Чоловіки 25+ років і якщо при цьому вони не мають військового квитка чи тимчасового посвідчення військовозобов’язаного, найбільш незахищені. За кордоном наразі військово-облікові документи не видають, тому якщо у таких осіб закінчиться дія закордонного паспорту, вони не отримають новий без належного військово-облікового документу. Доцільно терміново звернутися в ДП «Документ» за кордоном або в консульську установу і спробувати отримати закордонний паспорт з максимальним строком дії.
  3. Поради щодо зміни громадянства не надаємо. Це вже особиста справа кожного.  


Джерело: kadroland